Oblékněte byt do nových barev

Zář 7, 2011 | Bydlení

Už vám připadá doma všechno fádní, okoukané a bez života? Pak je nejvyšší čas pro změnu! Tím nejsnadnějším a v zásadě i nejpraktičtějším řešením je vymalovat si. A pokud jde o barvičky, žádný ostych!

Domov je místo, kde trávíme nesmírnou spoustu času, a tak bychom se tam měli rozhodně cítit pohodlně, uvolněně a příjemně. Ovšem pokud se už několik let vracíme ve stejný čas do stejného bytu se stejným nábytkem na stejném místě, začíná to být trochu nuda.

Jak se říká, změna je život, a tak i interiér bytu je třeba čas od času obměňovat, jinak se z toho stereotypu můžete taky docela snadno zbláznit. Samozřejmě, kupovat každý rok nový nábytek, to si asi může dovolit málokdo z nás, ovšem takové „nevinné“ vymalování může s troškou fantazie a odvahy udělat opravdové zázraky. A když už jste v tom odtahování nábytku, co takhle udělat menší rošádu?

Pokud jde o barvy, rozhodně neplatí staré pravidlo, že stěny jsou jedině bílé. Je prokázáno, že barvy výrazně působí na naši psychiku, a proto by nám nemělo být jedno, jaké nás budou dennodenně obklopovat.

Bílá má tu výhodu, že prostor opticky zvětšuje, ovšem jiné barvy mají zase jiné přednosti. Modrá značně uklidňuje, červená povzbuzuje chuť k jídlu (a nejen k jídlu) a dodává energii. Zelená je barva rovnováhy, žlutá pak značí svěžest a lehkost.

Stačí si jen vybrat, co je vám nejbližší a pustit se do práce. Léto je přímo ideální čas pro malování. Barva rychleji schne a nám nečiní takový problém nechat například i v noci otevřená okna – to by se v zimě asi nikomu dvakrát nechtělo.

Tak tedy, odlepte se na chvíli od toho počítače, a zkuste místo myši vzít do ruky váleček. Třeba vás to ještě bude i bavit.