Fantasticky barevný podzimní balkón

Zář 27, 2011 | Bydlení

Ten, kdo nevlastní zahradu, může si fascinující podzimní náladu vytvořit i na balkóně či terase pomocí osázené žardiniéry. Základem je vybírat druhy podle shodných vegetačních požadavků. Samozřejmě, je třeba pamatovat i na barevné sladění.

Například spolu s vřesy a vřesovci bude ve vegetační nádobě dobře růst hebe, stříbřité kostřavy a ostřice, atraktivní šedě zbarvený Calocephalus brownii, původem z Austrálie, astry nebo zakrslé jehličnany. Všem těmto rostlinám je společné jedno – bude se jim dařit v kyselém substrátu, který je namíchán pro vřesovištní rostliny.

Výsadbu lze doplnit i o na podzim kvetoucí hořec, Gentiana sino-ornata anebo o nízké chryzantémy různých barev. Ty obvykle  vydrží, i když teplota klesne pod nulu, i když některým druhům, zejména bíle a žlutě kvetoucím, květy zhnědnou. Pokud dáte přednost vyloženě chryzantémám, můžete je do truhlíku vysadit samostatně v barevné směsi či je kombinovat s rozchodníky, okrasným zelím a starčkem (Senecio cineraria). Velmi pěkné v nádobách rostou podzimní cibuloviny (ocúny), okrasné trávy (ostřice), nízké dřeviny (libavka), bramboříky, okrasné papričky a listem okrasné trvalky (dlužicha, zběhovec, bergenie a pod.)

Důležité bude zeminu v květináči udržovat stále vlhkou, hnojit tyto typicky podzimní trvalky už netřeba. Před příchodem silnějších mrazů rostliny přikryjte netkanou textilií.

Romantický nádech balkónu dodá výsadba ve fialové a  bílé barvě,  jemně a ušlechtile působí růžově a oranžově kvetoucí rostliny, a trochu optimismu vnesou do vašich balkonů žlutě kvetoucí druhy. Dynamicky působí výsadby, kterým dominuje červená, ochlazujícím efektem vynikají květy modrých barev. Vždy však v jedné nádobě kombinujte jen druhy se stejnými nároky na světlo, zálivku a půdu. Jedině tak si užijete fantasticky barevný podzim na balkóně či terase prakticky až do prosince. A pak že barevná typologie se týká jen lidí…