Jsem z Orientu a jmenuji se serina

Zář 27, 2011 | Bydlení, Jídlo

S asijskými zeleninami se v souvislosti se zdravím často nesetkáme i přesto, že se některé z nich pěstují i u nás. Jsou spíše raritou a módní záležitostí, a nikoliv zeleninou, která je zajímavá, zdravá a poměrně snadno dostupná jako například serina.

Serina je v některých západních zemích známá pod označením "Parcel" a u nás má pojmenování celeropetržel, protože je v podstatě kočkopes. Na první pohled je serina od naťové petrželky k nerozeznání, celerovou bulvu však netvoří, pouze svazek silných kořenů, které se nekonzumují. Hlavní částí seriny je silný trs jemné, aromatické a chutově lahodné natě, jejíž listy jsou zdrojem především vitamínu C, provitamínu A a řady minerálních látek, z nichž nejvýznamnější je draslík. Ten ovlivňuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Tradiční čínská medicína používala (a dodnes používá) nať seriny k posilování funkce ledvin, léčbě kloubních bolestí a proti zánětům. V moderní době je jemná nať seriny nať doporučována jako nízkokalorická zelenina při redukční dietě. Kdo totiž nemá rád vůni maggi u libečku, okoření polévku, omáčky i maso serinou, která je jemnější, a kromě toho nadrobno nasekaná serina skvěle doplní slané tvarohové krémy a pomazánky z nízkotučného sýra.

Nať seriny je zelená i v zimě a může se pěstovat venku na záhonu nebo třeba v květináči za oknem. Dokonce je možné pěstování kombinovat tak, aby byla během léta venku a na podzim ji s květináčem přestěhovat domů, aby byla pro kuchyňskou potřebu kdykoli po ruce.

Serina je velmi otužilá bylinka, k růstu jí stačí teploty kolem nuly, což se o obyčejné petrželce říci nedá. Je to rostlinka dvouletá, proto druhým rokem kvete a tvoří semena, která jsou, jako celá rostlina, silně aromatická. Necháme-li ji odkvést, serina uhyne, ale lze si pomoci jinak. Odřízneme-li květní lodyhu na počátku fáze jejího růstu, trs listů se opět rozroste a nať roste dál. Serina má velmi jemná semena, která se vysévají do jemného substrátu a zpočátku lehce překryjí listem papíru. Substrát je potřeba udržovat stále vlhký a papír odstranit jakmile semena začnou pukat a vytvářet klíčky. Po zakořenění již serina začně růst velmi rychle.