Kam s padajícím listím?

Říj 5, 2011 | Bydlení

Odvézt, kompostovat nebo organický materiál využít přímo na zahradě? Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý  keř či strom.

V podzimní zahradě se obvykle nahromadí hodně spadaného listí. Tím získává zahrada neopakovatelný půvab, a to zejména pokud jde o barevné, různě velké a tvarově odlišné listy. Kromě trávníků může listí zůstat prakticky všude. Výborně totiž chrání půdu a pěstované rostliny před zhoubným vlhkem, mrazem a silným zimním sluncem. Proto můžeme listí využít především k choulostivějším trvalkám, dvouletkám, k opadavým a neopadavým dřevinám – na příklad k rododendronům a azalkám, jehličnanům a živým plotům. Listí nahrneme k rostlinám a trochu zasypeme kompostem, aby je vítr neodfoukl. Do jara ochranná pokrývka z listí z větší části zetleje a zbytek můžeme dát do kompostu.

Pokud přece jen ještě zbude hromada dalšího listí, je další možností je zkompostovat. Listy ovocných stromů, javorů, lísky a mnoha okrasných keřů se rozkládají velmi dobře. Naopak listy jírovce, ořechů a dubů obsahují hodně tříslovin, takže jejich tlení probíhá poměrně pomalu, proto je raději zlikvidujte jiným způsobem, například je odvezte do sběrného dvora, kde bioodpad bezplatně zlikvidují.

Pro kompostování listí se vyrábějí speciální drátěné kompostéry nebo takzvané rychlokompostéry. Do drátěných kompostérů se listí po vrstvách prosypává zeminou a kompost se nechá přirozeně dozrát. V plastových rychlokompostérech probíhá tlení velmi rychle, zpravidla je kompost „zralý“ již za tři měsíce. Podmínkou je však důkladné prolití navrstveného listí vodou.

Pro sběr listí v zahradě lze využít speciální zahradní vysavače, které silným proudem vzduchu listí nasají a zpětným chodem je snadno vysypeme do pytle  či přímo do kompostéru. Některé typy zahradních vysavačů mohou zároveň zastávat i funkci drtiče. Mimochodem, drtič zahradního odpadu je na podzim v zahradě také výborný pomocník, ale o tom zas někdy příště.