Zapomenutý rodák ze Studnice u Náchoda

Říj 5, 2011 | Zajímavosti

V hostinci U Studny ve Studnici na Náchodsku se v pátek 7. října v 17 hodin uskuteční křest knihy pojednávající o zdejším významném (ale zapomenutém) rodákovi Janu Brátovi. Málokdo ví, že právě ze Studnice pochází historicky první český loutkář, zakladatel rodu, jehož umění obdivovala celá Evropa.

Knihu divadelní historičky Alice Dubské nazvanou Cesty loutkářů Brátů a Pratte Evropou 18. a 19. století pokřtí hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a starostka obce Studnice Helena Toldová. Autorku představí a knihu uvede divadelní historik dr. Jaroslav Blecha z Moravského zemského muzea v Brně.

Galerie panoramatických fotografií Studnice

Kde je hostinec U Studny ve Studnici?

Čtivou publikaci o historicky prvním českém loutkáři J. J. Brátovi ze Studnice a jeho potomcích, přinášející překvapivé a dosud neznámé poznatky o fascinujícím příběhu a životních osudech tří generací loutkářského rodu, který byl téměř sto let součástí kulturního dění ve střední Evropě, vydalo letos v létě nakladatelství Akademie múzických umění v Praze.
Připomíná zapomenutou osobnost
"V době, kdy jsem dokončovala knihu Dvě století českého loutkářství, upozornil mne prof. František Černý na divadelní ceduli loutkáře Jana Bráta, kterou náhodně získalo divadelní oddělení Národního muzea. Bylo mi okamžitě jasné, že se jedná o důležitý dokument, týkající se prvního známého českého loutkáře, rodáka ze Studnice u Náchoda, o kterém jsme však věděli jen žalostně málo," popsala Alice Dubská zrod myšlenky napsat další knihu.

Autorka se také svěřila, že pátrání po osudech člověka, který se narodil někdy na začátku 18. století, bylo velmi těžké. Zároveň ale bylo i velmi úspěšné, neboť nejen doplnilo informace o osobnosti Jana Bráta, ale přineslo i nové znalosti o počátcích českého loutkářství, které jsou významné pro pochopení kořenů naši loutkářské tradice.
Pomohli pracovníci náchodského archivu
Hledání a příprava podkladů pro knihu trvala deset let. Autorka bádala v mnoha českých a zahraničních archivech, významně jí pomohli zejména pracovníci náchodského archivu. Celé týdny až měsíce pátrala v Národním archivu v Praze, kde se dochovaly žádosti o loutkářské licence z této doby.
Ze Studnice do Evropy
Když se Alici Dubské ve spolupráci s německým historikem L. Rebehnem podařilo prokázat, že Anton Pratte, loutkář z Čech, vystupující v Hamburku a poté ve Švédsku, je synem Jana Bráta, soustředila se na pátrání po putování rodiny Pratte Evropou.

Doprovodným programem pátečního křtu knihy ve Studnici U Studny bude představení nazvané "…ale já se mám" v podání loutkářského souboru Mikrlat nejstarších žáků literárně-dramatického oboru ZUŠ F. A. Šporka v Jaroměři.

O Janu Jiřím Brátovi

Napsal: Jiří Horák, www.videovize.info

Děkujeme za souhlas k zveřejnění článku na našem webu.