Jak na povinné ručení

Lis 11, 2011 | Peníze

Povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je každoroční starostí všech řidičů. Na trhu působí řada pojišťoven se spoustou produktů, vybrat nejvýhodnější povinné ručení proto není snadné. Při volbě zohledňujte nejen cenu, ale také služby, které využijete v případě nehody. Podle čeho vybírat?

 

Cena není všechno

Ročně klesá cena za povinné ručení v průměru o šest procent. To je dobrá zpráva. Takže nejlepší nabídky pojišťovny nevybírejte podle ceny, ale zaměřte se i na doplňkové služby, jako jsou asistenční služby, možnost dalšího výhodného připojištění, případně nabídka nějakého dalšího produktu, který nesouvisí s provozem auta.

 

Porovnávejte na internetu

Chcete-li si vytvořit dokonalý přehled o nabídkách jednotlivých pojišťoven, využijte některý ze specializovaných portálů – internetových porovnávačů pojistek. Porovnávač vám po zadání základních informací propočítá a srovná nejvýhodnější nabídky na trhu. „Z vyhledaných nabídek snadno zjistíte, která z nabízených pojišťoven je pro vás nejvýhodnější. Prostřednictvím porovnávače lze samozřejmě vybrané pojištění rovnou sjednat, a to za výhodných podmínek,“ uvedl Pavel Ronovský, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz, který porovnává nabídky pojišťoven a pomáhá klientům s přechodem na výhodnější pojištění. „Dočasnou zelenou kartu dostane pojistník ihned e-mailem, originál pak obdrží poštou spolu s ostatními pojistnými dokumenty. Sjednané povinné ručení je tedy platné prakticky ihned,“ dodal Ronovský. A to je dobré, ne?

 

Nepodceňujte rozsah asistenčních služeb

Základní asistenční službou je běžně odtah havarovaného auta do servisu. Nabídka pojišťoven je však mnohem pestřejší. Vybírejte si ale takový tarif, jehož služby využijete. Pokud nejezdíte do zahraničí, bude vám tlumočník zdarma při nehodě k ničemu.

 

Zvažte doplňkové připojištění

Pojišťovny často nabízejí k povinnému ručení zvýhodněné připojištění. Typicky jde například o připojištění čelního skla, pojistku proti působení přírodních živlů, případně úrazové pojištění řidiče. Často jde o výhodné balíčky. Vždy je však třeba zvážit, zda není úspora jen zdánlivá a zda by se nevyplatilo pořídit připojištění zvlášť. V případě pochybností vám poradí pojišťovací makléř nebo informační služba internetového porovnávače.

 

Kdo jezdí bez nehod, ušetří

Při sjednávání povinného ručení by si každý motorista měl osvojit pojmy bonus a malus. Není za nimi nic záhadného. Bonus je sleva na pojistném, jejíž výše je závislá na délce trvání pojistné smlouvy a počtu pojistných událostí. Bonus si lze uchovat i při přechodu k jiné pojišťovně. Malus je přímým opakem bonusu. Představuje nárůst ceny v závislosti na počtu zaviněných pojistných událostí. „Podle statistik pojišťoven způsobí nejvíce nehod mladí a nezkušení řidiči. Pojišťovny proto začínají vycházet vstříc řidičům starším 35 let, kterým nabízí velmi zajímavé slevy. Zvýhodnění se mohou dočkat také obyvatelé menších měst, ve kterých je nižší provoz a riziko nehody je tedy menší,“ uvedl ředitel a předseda představenstva společnosti České pojištění a.s. Pavel Ronovský.