Chraňte své chaty a chalupy

Led 4, 2012 | Bydlení

Patříte ke generaci Čechů, kteří každou volnou chvilku tráví na chatě nebo chaloupce? Chatový relax byl nejoblíbenější před několika lety, chalupářů je mezi námi ale stále dost. Není nad to vyrazit si o víkendu mimo šeď města a odpočívat s očima upřenýma do modré oblohy, zelené louky nebo záře večerního ohně.

S příchodem chladných dnů ale řada soukromých rekreačních zařízení osiří, a to je velké lákadlo pro zloděje, případně bezdomovce. Při poslední návštěvě chalupy před větší zimní přestávkou byste ji proto měli pořádně zabezpečit a zvýšit šanci, že ji na jaře najdete neporušenou. Zde je pár jednoduchých tipů:

  • Pokud víte, že svou chatu nebo chalupu dlouho nenavštívíte, odvezte z ní veškeré věci, které by vám v případě vloupání opravdu scházely. Nedávejte zlodějům šanci, aby vás okradli o cennosti, na kterých lpíte.
  • Nepodceňujte sílu složitějších zámků a mechanických aplikací, které lapky od návštěvy odradí, raději si vyhlédnou objekt, který je méně střežen a tudíž i snáz dostupný.
  • Velice vhodným řešením jsou i mříže do oken.
  • Moderní řešení, jak ochránit svůj majetek, nabízí elektrická bezpečnostní signalizace, která při narušení místa vydá jasný signál zodpovědné osobě, že něco není v pořádku. Je jedno, jestli to budete vy nebo nejbližší strážní služebna.
  • Nezapomeňte i na takové maličkosti, jako ponechané nářadí v blízkém okolí chalupy nebo dokonce žebřík, který by mohl sloužit jako pomůcka k vloupání se do objektu.