Saunování pro zdraví

Led 12, 2012 | Krása, Životní styl

Sauna je sice národním finským folklórem a i její název pochází z Finska, ale saun si lidé užívali již v dávnověku v Asii a Americe. Ano, už tehdy si uvědomovali příznivé vlivy sauny na lidský organismus. Právě nyní se nacházíme v období, které je pro návštěvu sauny ideální.

 

 

Co je sauna

Zjednodušeně řečeno, sauna je dřevěnou kabinou, v níž se udržuje teplota v rozpětí 60 – 100 stupňů Celsia s vnitřní vlhkostí 15 – 90 %. Tato vlhkost se koriguje horkými kameny, které se polévají vodou, čímž vzniká pára, jež má pozitivní vliv na celý organismus.

Pro koho je sauna vhodná?

Sauna je vhodná pro všechny věkové skupiny, tedy i pro děti. Nedoporučuje se pouze s lidem s astmatem, v období probíhání akutní infekce doprovázené horečkou, v době menstruace, těhotenství a u kardiovaskulárních onemocnění. Sauna není doporučována ani po velmi náročném fyzickém a psychickém vypětí.

Pozitiva

Co vám pobyt v sauně přinese? Kromě osvěžení a znovunabytí energie je to skvělý prostředek pro zlepšení vaší termoregulace, tedy otužilosti a imunity. V sauně dojde k prokrvení organismu, zrychlení metabolismu a následnému vyplavení toxinů, kterých se začnete zbavovat potem, čistíte si póry, posilujete své srdce i plíce, podporujete správnou funkci své hypofýzy a ledvin. Prostřednictvím sauny se můžete zbavit baktérií, počínající virové infekce, stresu a napětí. Pobyt v horké kabině vám může pomoci s bolestí hlavy, svalů i kloubů.  Díky nastartovanému metabolismu se pak následně budete snáze zbavovat i přebytečných kil a celulitidy.

Jak na saunu?

  • Rozhodně nazí.
  • Před vstupem do sauny se svlečte a odložte si i veškeré šperky.
  • Osprchujte se, pořádně se osušte a teprve až pak vejděte do kabiny.
  • S sebou si vezměte pouze osušku.
  • V sauně je doporučován pobyt maximálně 15 – 20 minut, delší pobyt je již škodlivý.
  • V průběhu pobytu v kabině dýchejte pusou (dýchání nosem by bylo nejspíše nepříjemné a pálivé) a využívejte polévání zdejších kamenů vodou.
  • Po sauně, dříve než se vřítíte do bazénku, se běžte osprchovat.
  • Do bazénu se studenou vodou neskákejte, protože by to nemuselo vaše srdce unést. Raději do vody pozvolna vstupujte. Tento proces opakujte po 15 minutách celkem 3x. Vždy by se měl chlad střídat s teplem. Nikdy však ne vícekrát než třikrát (4x je to utlumující, 5x vyčerpávající a ještě vícekrát už i zdraví škodlivé). V průběhu tohoto střídání tepla s chladem se v těle rozbíhají očistné procesy, které odbourávají toxiny z těla ven, díky nimž se nakonec budete cítit nabiti energií, osvěženi, lehcí a jako znovuzrození.
  • Pokud se vám však stane, že vám bude v sauně nepříjemně (budou vás pálit ušní boltce, nos, prsty anebo se vám bude špatně dýchat), saunu bezodkladně opusťte.