Bylinky v těhotenství

Kvě 24, 2012 | Jídlo, Rodina

I když je žádoucí, aby nastávající maminka jedla a pila co nejvíc přírodních produktů, občas se právě vzhledem ke svému stavu musí držet zpátky. Například jen velice obezřetně, a raději až po poradě s lékařem, může popíjet bylinkové čaje. V těhotenství je někdy všechno jinak – však proto se mu také říká „jiný stav“. A co ženě před pár měsíci svědčilo, může najednou jejímu děťátku ublížit.

 

Žádná rada není univerzální

Těhotná žena musí být dvojnásob opatrná: je zodpovědna nejen za své zdraví, ale především (a s tím budou všechny maminky souhlasit) se nesmí chovat tak, aby ohrozila zdraví svého miminka, či jeho správný vývoj. Jestliže chce dodávat svému tělu nějaké „přídavné“ látky, musí svůj záměr nejdřív konzultovat s ošetřujícím lékařem. Rady babiček jsou zajímavé, kamarádka sdělila své  osobní zkušenosti, internet je plný chytrých rad. Ale jedině ošetřující gynekolog zná průběh konkrétního těhotenství, výsledky všech testů a zkoušek a pouze on může posoudit i tak zdánlivě nevinnou okolnost, jako je užívání bylinek.

 

I nevinné léčivky mohou škodit

Dalo by se namítnout, že jsou jedovaté rostliny tak dobře známy, že by si z nich žádná svéprávná těhotná žena nápoj nepřipravila. Ale pozor: některé bylinky jsou mírně toxické, třebaže se tváří nevinně. Jiné (napřéklad přírodní antidepresiva) působí na děťátko tak silně, že mohou vytvořit základ jeho pozdějších psychických potíží. Další – a může to být i kuchyňské koření – vyvolávají překrvení sliznic a mohou způsobit potrat nebo předčasný porod. Jiné běžně užívané bylinky (třeba černý bez) podporují už tak v těhotenství nežádoucí jevy: pocení, močení, zvracení. A nebo „král“ léčivek heřmánek může vyvolat až  anafylaktický šok.

 

Černá listina

Seznam bylin v těhotenství nedopučených až zakázaných je delší než soupiska neškodného „pitíčka“: aloe, bazalka, bříza, divizna, dobromysl, hloh, hluchavka, jalovec, jmelí, kmín, kokoška, komonice, kostival, kozlík, lékořice, majoránka, mařinka vonná, máta peprná, mateřídouška, pelyněk pravý, petržel, podběl, prvosenka, přeslička rolní, routa, rozmarýna, sedmikráska, skořice, šafrán, šalvěj, tymián, zázvor.

Užívání některých bylin je sporné – ale existuje-li byť i jen jedna negativní zkušenost, bez schválení lékařem by žena neměla nic riskovat.

 

Mastí není třeba se bát

Bez obav je ovšem možno používat farmaceuticky připravené bylinné masti a gely. Například měsíčkový gel má hydratační účinek, používá se při některých ekzémech, opruzeninách, proti plísním a při popraskání kůže, což ženy v těhotenství. ocení. Kaštanový gel je zase vhodný k ulehčení potíží, které vzniknou při poruchách periferního krevního oběhu, zánětech křečových žil, městnání v žilách nebo při únavě z dlouhodobého stání. Samozřejmě neuškodí ani heřmánková mast.

 

Foto: Freeragnestock.com