Údržba nepromokavých bund z Goretexu, Gelanotsu, Blocventu, Dermizaxu a jiných membránových materiálů

Lis 22, 2012 | Krása

Když zmoknete a máte membránovou bundu mokrou, neždímejte ji, ani se nepokoušejte odstranit vodu kroucením. Takovým způsobem s největší pravděpodobností nepromokavý oděv nevratně poškodíte. Vodu raději nechte z pověšené bundy nebo kalhot oděvu vykapat a pak ideálně dosušte zavěšený. Membránové bundy nesušte na přímém slunci. Nenechávejte mokrou bundu zbytečně v batohu a snažte se ji co nejdříve po použití usušit.

Praní nepromokavých bund

Při používání se samozřejmě outdoorové oblečení zašpiní a to ať už zvenku od bláta, hlíny nebo něčeho jiného, tak i ze vnitř od potu a mastnoty. Na špínu zevnitř trpí zejména porézní materiály, tedy Goretex, u kterého se špínou a potem ucpou póry a výrazně se snižuje prodyšnost. Nicméně i neporézní materiály, které odvádějí vodní páry chemickou cestou jako je Dermizax, Blocvent, Gelantos a další je vhodné čas od času vyprat.

Při praní postupujte vždy podle údajů na etiketě daného výrobku. Obvykle se membránové vybavení pere nejvýše na 40 °C. Nikdy nepoužívejte avivážní prostředky, které narušují voděodolnou úpravu tkaniny. Doporučujeme praní v některém ze speciálních pracích prostředků určeným na membránové oděvy jako vyrábí Salto, Granger nebo Toko. Dodržujte
pokyny stanovené výrobcem pracího prostředku.

V případě velmi znečištěných oděvů můžete užít kartáček a vlažnou vodu s mýdlem, kterými vyčistíte nejprve kritická místa a teprve pak dáte oděv prát do pračky s výše uvedenými prostředky. Je lepší prát oděv častěji s malým množstvím pracího prostředku než jen občas s velkým množstvím. Prát je možné jak v pračce na jemný program, tak v ruce, ale v případě ručního praní je riziko, že prací prášek nebude ideálně promíchaný. V ideálním případě nepromokavé bundy perte zvlášť od dalšího prádla. Před praním doporučujeme odstranit vše, co bunda obsahuje (např. v kapsách) a zabránit tak možnému poškození membrány. Po praní je vhodné oděv dobré vymáchat od pracího prášku. Nepromokavé oděvy po vyprání neždímejte, nechte vykapat a pak je někde zavěšené nechte doschnout.

 

Impregnace

U nové nepromokavé bundy je běžné, že po ní kapičky vody stékají. Tuto vlastnost však bunda používáním i praním ztrácí a následně se voda vsakuje do svrchní látky. Nepromokavá bunda nebo kalhoty nasáklou vodou ztěžknou a sníží se prodyšnost. V takovém okamžiku je vhodné vodoodpudivou svrchní látky obnovit. Obvykle se to stává po několikanásobném (2-3x) vyprání. Obnovit impregnaci je možné použitím impregnačního prostředku od firem Salto, Toko, Grangers, ale i jiných výrobců. Doporučujeme koupit impregnaci ve specializovaném obchodě, kde membránové oblečení prodávají a mají tak přehled i o jeho údržbě. Impregnace se aplikuje po vyprání ze spreje, kdy je vhodné bundu nechat obrácenou tak, aby impregnace mohla stékat k ramenům, kde je nápor deště zpravidla největší. Po aplikaci je vhodné impregnaci teplým fenem nebo i přežehlením přes vlhký
hadr aktivovat.

 

Foto: Pixmac.cz