Dejte si nálož vitamínu C

Led 14, 2013 | Jídlo, Krása, Životní styl

Sotva Vánoce skončily, už na nás noviny vybalily chřipku a to doslova prasečí. S velkou vervou vyvolávají paniku, kterou pak následně nějakým způsobem komerčně využijí. Třeba kvůli smlouvě s výrobcem vitamínů. Dejte si nálož vitamínu C! Hmmmm, tu nálož si však dejte nejen proto, že řádí chřipka, dopřejte si ji po celý rok.

Je sice pravda, že pořádná nálož přírodního vitamínu C v období chřipek dokáže divy, ale vitamín C umí zázraky i jindy a jinde. Lékaři zjistili, že „céčko“ napomáhá lepšímu fungování bílých krvinek a má podpůrnou funkci při produkci imunitních bílkovin. Tento fakt však oceníte nejen při boji s chřipkou, ale také s jinou infekční chorobou.

 

S vitamínem C v boji proti stáří

Pokud chcete vypadat stále mladě a svěže, jezte potraviny bohaté na vitamín C. Právě ten totiž podporuje tvorbu kolagenu, zlepšuje funkci metabolismu (zbavování se volných radikálů), a také vás může ochránit před tvorbou pih.

 

Pro srdce je vitamín C srdeční záležitost

Mnoho odborníků tvrdí, že ti, kteří si dopřávali pravidelný přísun vitamínu C (700 mg denně po 10 let), tak jsou před vznikem kardiovaskulárního onemocnění chráněni o 25 % více, než všichni ostatní lidé. Toto riziko se snižuje i u rizika cévních mozkových příhod.

 

Proč ještě si dát nálož vitamínu C?

Vitamín C pomáhá snižovat v těle cholesterol a redukovat váhu. Céčko také pozitivně ovlivňuje vysoký tlak, vstřebávání železa, regenerace organismu, působení stresu, tvorbu krevních sraženin, hojení modřin a vznik křečových žil.

 

Pozor na předávkování!

Traduje se, že se vitamínem C není možné předávkovat. Možná, ale pravidelné dávky vitamínu C nad 750 mg denně mohou vést ke vzniku ledvinových kamenů anebo také k průjmu. Proto je při takto vysokých dávkách „céčka“ nutné užívat i magnézium, kyselinu listovou a B12. V případě objevu průjmu je zapotřebí dávku vitamínu C okamžitě snížit.

Vitamín c do těla můžete dostat s pomocí různých preparátů, ale vždy je lepší, když vitamín C do těla dostane přirozenou cestou. Umělá forma se sebou totiž nese další úskalí ve formě cukru (obezita, diabetici), dalších přídatných látek (alergici), forma žvýkací (ničí zuby).

 

Kde najdete vitamín C?

V brusinkách, šípcích, kyselém zelí, v rybízu, v citrusových plodech, v bramborách, v rajčatech, v jahodách, v brokolici, v růžičkové kapustě, v kiwi a třeba také v papáji.

 

Foto: Freerangestock.com