Prádlo jako symbol svobody

Dub 30, 2013 | Krása, Zajímavosti, Životní styl

Spodní prádlo si oblékáme kolikrát tak automaticky, že již ani nevnímáme proč vlastně. Přitom nás spodní prádlo nás doprovází po celý život z mnoha různých důvodů. Věděly jste třeba, že pro ženu je spodní prádlo také jistým symbolem osamostatnění se a svobody?

Spodní prádlo nás doprovází již od pradávna. Původně mělo podobu titěrných bederních roušek, protože se lidé nestyděli a nahotu nepokládali za špatnou. Postupně se však lidé s rozvojem dovedností, myšlení, náboženství, i módy začali stydět a více zahalovat. Kdysi dávno se na design příliš nehledělo, důležitá byla hlavně jeho funkčnost. Prádlo se začalo nosit z důvodu hygienických, ochranou před zimou, před možnými nepříjemnými úrazy, a také z důvodů většího pohodlí.

 

Jaké máme spodní prádlo?

Dnes spodní prádlo představuje celkem široký pojem, který zahrnuje nejen trenýrky, kalhotky a podprsenku, ale také košilky, spodničky, korzety, pyžama, ponožky, punčochy, podvazkové pásy, overaly, body, kombiné, slipy, podvlíkačky, kamaše a bodysuit.

Již dávno nemáme pouze jeden typ prádla, ale také máme prádlo sportovní, klasické (tzv. pro běžné nošení), funkční prádlo (ideální pro nošení v zimě), stahovací spodní prádlo, svatební prádlo a prádlo erotické, které je speciálně vytvořeno pro intimní chvíle.

 

Zlomová období spodního prádla

Už v 15. století se pánské prádlo dopracovalo vzhledu, který vesměs známe dodnes, tedy ke kalhotám nad kolena. Ženy se pak kromě košilek a spodniček, začaly soukat také do korzetů, které měly za úkol tvarovat postavu. Prosté ženy pak měly živůtky. Bohužel korzety znemožňovaly pohyb i dýchání, a také deformovaly postavu. Není proto divu, že se jich ženy s radostí s příchodem podprsenek zbavovaly.

Přelom 19. a 20. století byl pro ženy doopravdy zlomový, tím, že se zbavily korzetů, mohly nejen snáze dýchat, ale také se i pohybovat a vykonávat spoustu dalších činností. Ženám tak podprsenky přinesly svobodu, změnu v životním stylu, více volnočasových aktivit a rozšíření společenských aktivit.

Další významný zlom ve světě spodního prádla nastal v roce 1959, kdy byla objevena lycra a rok 1964, kdy světlo světa spatřila podprsenka wonder-bra.

 

Foto: Pixmac.cz