Ach ty modřiny!

Čvn 5, 2013 | Krása, Rodina, Životní styl

Má dcera není holka, je to ve skutečnosti převlečený kluk! V poslední době totiž chodí otlučená, jako hruška a během 5 měsíců stihla zlikvidovat víc, než dvacet kalhot. Spolu s dírami v kalhotách, každý den také počítáme nové a nové modřiny. Ty modré až modrofialové potvory pekelně bolí a mimo jiné i hyzdí. Co všechno víte o modřinách? Umíte si s nimi poradit?

Co je vlastně modřina?

Modřina je jinak řečeno pohmožděnina, která vzniká po vývinu většího tlaku (pád, otlak, silnější držení anebo třeba bouchnutí). Modřina vzniká jako následek porušení podkožních kapilár, z nichž se krev vylije do okolí, avšak u tohoto poranění nedojde k přerušení celistvosti kůže. Modré až švestkové zbarvení pohmožděniny se může objevit okamžitě, ale klidně i o den později, kdy na bouchnutí už dávno zapomenete. Spolu s modřinou se objeví i bolest, ta se se spolu s intenzitou zbarvení různí a napovídá, o jak silnou pohmožděninu se jedná. Obvykle se modřina zhojí do 14 dnů. Tělo začne postupně krev z podkoží vstřebávat, a modřina pomalu světlá, až nakonec zcela zmizí. Bohužel, ne vždy však tomu tak je. Věděli jste, že modřina může být i velice nebezpečná?

Pohmoždění může zasáhnout nejen podkoží, ale i svalstvo a kost. Pohmoždění kosti přitom náleží k těm vůbec nejzávažnějším.  Takovéto hematomy se léčí velice dlouho a neobejdou se bez odborné pomoci. Ty nejmenší modřinky známe také jako petechie, lidově se jim také u dětí říká „kobercový lišaj“, protože právě při hře na koberci velice často vzniká (Zjevují se jako drobné malé světle fialkové tečky, které naštěstí velice rychle mizí). Ty nejtěžší modřiny pak vznikají často při autonehodách (takové modřiny se pak léčí velmi dlouho, i přes měsíc). Velmi nebezpečné mohou být modřiny v oblasti oka a mozkové části hlavy, které mohou ohrozit zrak i život. Nejčastěji se však modřiny vytváří na končetinách.

 Jak pomoci modřinám v jejich hojení?

  • Pokud se někde bouchnete, ihned modřinu zaledujte anebo jinak zchlaďte (a to po dobu minimálně 10 minut).
  • Zvedněte končetinu do výše, nad úroveň srdce.
  • Jemně modřinu masírujte, urychlíte tak její vstřebávání lymfatickým systémem. S masáží však začněte cca po 2 dnech od objevení modřiny.
  • Modřinu mažte speciálními mastmi, gely, či krémy obsahujícími složku proti bolesti a látky, které podporují vstřebávání modřiny (Ibu-hepa, Heparoid a podobně). Já mám skvělé zkušenosti s obchodem Pilulka.cz, který dodává léky do druhého dne, stačí kliknout tady.
  • Po dvou dnech naopak cirkulaci krve podpořte prohřátou žínkou.
  • Modřině prospěje i sluníčko, které pomůže s rozložením metabolitů krevního barviva a tím urychlí vyblednutí.

Když se modřiny objeví z ničeho nic

Máte dojem, že se vám tvoří modřiny příliš často a objevují se náhle a nečekaně? Za valnou většinou takto vzniklých modřin může jednoduše to, že jste zapomněli, že jste se někde bouchli. Vznik a frekvenci modřin velmi významně ovlivňuje i věk. Se stářím se stěny cév i samotná kůže stává křehčí a je tím pádem také i zranitelnější.  Kromě toho však mohou být modřiny signálem nedostatku vitamínu C, B12, K a také rutinolu. Stav se zlepší po dodání tělu těchto potřebných vitamínů. Další příčinou modřin mohou být léky na ředění krve. Zde je potřeba navštívit svého ošetřujícího lékaře, aby zkontroloval, zda dávky léků nejsou příliš vysoké. S modřinami však mohou souviset i jiná onemocnění, jako zvýšená funkce štítné žlázy, cirhóza jater, leukémie, hemofílie anebo cukrovka. Pokud se vám tedy objevují modřiny často, ve velkém množství a ponejvíce se objevují po prospané noci, neváhejte a informujte o tomto stavu raději svého ošetřujícího lékaře, jenž může vyloučit závažnost problému.

 

Foto: Freerangestock.com