Léto přeje detoxikaci organismu

Čvc 10, 2013 | Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Možná jste nevěděli, že organismus dospělého člověka je často zanesen až 2 kg toxinů. Ty ztěžují tělu jeho práci – zhoršují trávení, zvyšují únavu a samozřejmě nepřispívají ani k imunitě. Mezi veřejností koluje celá řada tipů, jak se od toxických látek očistit, několikadenními půsty počínaje a speciálními dietami konče. Možná by v tomto případě stálo za to, nahlédnout pod pokličku čínské medicíny.

Číňané jsou obecně bráni za guru v oblasti tradiční medicíny. Často nevyužívají metod moderního zdravotnictví, odmítají svoje těla zaplavovat chemickými prášky a naopak věří v sílu bylinek a přírodních látek. Důkazem, že na jejich smýšlení bude něco pravdy je, že se dožívají velmi vysokého věku ve skvělé kondici. Bylinky a rostliny povolávají na pomoc i ve chvíli, kdy potřebují detoxikovat organismus.

 

Co je detoxikace?

Toxické látky tělo přijímá ze všech stran – nekvalitní životní prostředí plné splodin i strava chudá na antioxidanty mají za následek, že jsme doslova zamořeni tím, co nám ubližuje. Při detoxikaci se tělo jednoduše řečeno čistí. Škodlivé látky, které v sobě tělo za dlouhé roky nastřádalo, se začnou uvolňovat a pomocí krevního oběhu vyplavovat pryč. Je možné, že se v tuto chvíli budete cítit víc unaveni, případně se vám můžou vrátit příznaky starých, nedoléčených onemocnění. Je to však známka toho, že se v těle něco děje a škodliviny odcházejí ven.

Silné detoxikační účinky mají podle čínské medicíny schizandra čínská, lékořice lysá, krustovnice, kurkuma dlouhá, aloe vera nebo růže hladká. Nebojte ale, nikdo vás nebude nutit jíst je v syrovém stavu. Existuje řada přírodních přípravků, které obsahují zmíněné bylinky ve správném poměru tak, aby zajistily správnou detoxikaci organismu. Ta pak trvá podle toho, jak moc je vaše tělo zanesené. Někomu stačí několikadenní detoxikační kúra, jiní se musí detoxikaci věnovat i několik týdnů.

 

Kdy s detoxikací začít?

Pokud se rozhodnete svoje tělo očistit, rozhodně to neodkládejte na příští pondělí :). Obecně se dá říct, že léto je pro očistu těla ideálním obdobím, je k dispozici spousta čerstvého ovoce a zeleniny, celkově jsme uvolněnější a spíš nakloněni jakýmkoliv změnám. Když ale dostanete chuť pro sebe něco udělat v kteroukoliv roční dobu, jděte do toho! Odměnou vám bude lepší pocit ze sebe sama a uvidíte, že účinky čínských bylinek pocítíte při první chřipkové epidemii, kterou projdete bez úhony.

 

Foto: Pixmac.cz