Opalování – pro a proti

Čvc 17, 2013 | Krása, Zajímavosti, Životní styl

Z radostného opalování se v průběhu několika posledních let stal ohromný strašák. V současné době tak funguje dojem, že slunce je naším nepřítelem, jemuž je zapotřebí se za každou cenu vyhnout. Ideální proto je, když v průběhu léta z domu nevystrčíte ani špičku nosu, a pokud, tak jen s notnou vrstvou opalovacího krému s UV filtry a faktorem 50. Je však doopravdy sluníčko tak škodlivé?

Možná vás to překvapí, ale bez sluníčka bychom dlouho nepřežili. Jen se zkuste zamyslet nad letošním zamračeným a poněkud pochmurným rokem, nechybělo vám náhodou sluníčko a neměli jste už plné zuby zimy a plískanic? Pobyt na sluníčku tedy rozhodně neznamená nic špatného. S opalováním je to obdobné jako u všeho jiného, když to nebudete přehánět, má pro organismus velmi blahodárné a léčivé účinky. Opalování je životabudič, který nás dokáže ochránit před zimou, nemocemi i podzimními depresemi. Chcete vědět, jaké pozitivní účinky má opalování?

  • Věděli jste, že k tomu, abyste měli pevné kosti, potřebujete nejen vápník, ale i vitamín D? Samostatný vápník dokáže organizmus zpracovat pouze z 30 %, a to je vskutku málo. Vitamín D vám však pomůže s jeho vstřebáním. Denně potřebuje dospělý člověk 800 mj. vitamínu D, bohužel jej obvykle dostává asi jen polovinu. To má pak za následek vznik křivice, osteoporózy i zvýšenou kazivost zubů.
  • Při opalování dochází k uvolňování hormonu serotoninu, který má pozitivní vliv na dobrou náladu. Lidé se sezónními depresemi moc dobře vědí, že je právě letní opalování dokáže před podzimními splíny ochránit.
  • Sluníčko nahřívá a uvolňuje bolestivé svaly a kosti. Léčí je, a pokud opalování spojíte s adekvátním cvičením, pláváním anebo masážemi, můžete se zbavit dlouhodobých problémů s pohybovým aparátem.
  • Věděli jste, že lidé, kteří se opalují, mají až o 30 % nižší riziko vzniku trombózy? Tedy, sice se neví ještě přesně, na jakém principu to funguje, ale testy jsou zcela jasné.
  • Sluníčko působí pozitivně na lupénku, ekzém i akné. Opalování vysušuje, uklidňuje, hojí a podporuje výměnu starých buněk za nové. Vitamín D pak v pokožce působí regeneračním způsobem.
  • Opalování posiluje imunitu. Ti lidé, kteří se v létě opalují, pak obvykle bez problémů přečkají i následující zimu.
  • Opalování podporuje snížení cukru v krvi, snížení krevního tlaku, dále také posiluje kardiovaskulární systém, podporuje plodnost a vede k nárůstu fyzické síly i zbavení se únavy.

Nic se však nemá přehánět, i pobyt na sluníčku má svá pravidla. Rozhodně byste na něj neměli vyrazit bez namazání pokožky krémy s adekvátně vysokými ochrannými faktory a ani délka by neměla být přehnaná. Přehnané opalování pak již totiž na organismus nepůsobí pozitivně, ale naopak mu škodí. Co může způsobit takové nezodpovědné opalování?

  • Vysychání pokožky a předčasný vznik vrásek.
  • Nenávratné předčasné stárnutí pokožky.
  • RAKOVINU KŮŽE.

Jak se tedy opalovat?

Důležité je, abyste s opalováním začali postupně. Opalujte se jen krátce, možná vás to překvapí, ale 5 – 10 minut vám postačí. Nejvíce odolní jedinci by na sluníčku neměli být déle než 45 minut. Nezapomeňte na správnou volbu opalovacích prostředků, dostatečný přísun tekutin, ovoce a zeleniny.

 

Foto: Pixmac.cz