Jak předcházet podzimnímu nachlazení

Říj 22, 2013 | Životní styl

Známe to asi všichni. S prvním podzimním ochlazením a s podzimními lijáky jako bychom se stali lapači virů a bacilů. Proč právě na podzim uléháme do postele s horečkou častěji než v jiných obdobích roku? A jak se těmto problémům bránit? Kdy bychom měli začít s prevencí a jakou prevenci volit?

 

Jaro i léto patří k pohybově bohatším měsícům roku. A pohyb, jak je známo, je polovina zdraví. Když k tomu přičteme fakt, že na jaře a v létě je teplo, zraje naše ovoce i zelenina, kterou konzumujeme ve vyšší míře, je celkem pochopitelné, že jaro i léto prospívá našemu zdraví. S příchodem podzimu se snižuje teplota, s tím souvisí také snížení naší pohybové aktivity. A zelenina a ovoce? Kdo ho konzumuje, jistě musí sáhnout po dováženém. A to je k nám často dopravováno ještě v nezralém stavu a chemicky ošetřeno. Proto nám podzim nesvědčí.

 

Jak předcházet nemocem a nachlazení?

Začít lze kdykoli. Čím dřív, tím lépe. Po celý rok bychom se měli otužovat a vést k otužování i své děti. V teplém období roku se zbytečně neoblékejte víc, než je potřeba. I při ochlazení volte raději vrstvení oblečení, které lze ubírat, či přidávat dle momentální teploty. Pokud nemáte vážné zdravotní problémy, začněte se saunováním a veďte k tomuto koníčku, kratochvíli či zábavě, jak je komu libo, i své děti. Ten, kdo pravidelně chodí do sauny, zpravidla nezná rýmu a kašel, nebo pozná jen velmi slabé příznaky tohoto onemocnění. Zařaďte do svého života pravidelný sport a pohyb na čerstvém vzduchu. Říká se, že chůze je nezdravější sport, a přitom nic nestojí. A chůzi se může věnovat téměř každý. Kdo si to může dovolit, ten ať běhá, plave nebo se věnuje míčovým hrám.

 

Nepodceňujte preventivní lékařské programy!

Každý z nás má hrazeny preventivní lékařské prohlídky. Využívejte je, je to ve vašem zájmu. Bližší informace vám poskytne vaše zdravotní pojišťovna. A protože zdraví klientů je výhodné také pro pojišťovny, ty se často předhání v nabídkách bonusových programů. Patří mezi ně např. očkování, ozdravné pobyty, příspěvky na pohybové aktivity. Nebojte se na ně zeptat a využít je.

 

Foto: Pixmac.cz