Proč je důležité v zimě nosit čepici

Lis 20, 2013 | Krása, Zajímavosti, Životní styl

K čepicím má většina lidí svůj specifický vztah již od dětství, jednoduše řečeno, nemá je rádo. Jak jen to je možné, tak se jim povětšinou snažíme vyhnout. Pro nenošení čepice máme milion důvodů, čepice nosí mimina, čepice nám nesluší, čepice vám zničí váš pracně vytvořený účes. Jenže ouha, když se pak většina „zatvrzelých nečepičářů“ sejde v čekárně na ORL. Přitom nosit čepici je několik let velmi módní a nejinak tomu je i letošní rok. Navíc ženy mohou čepice nosit nejen venku, ale i v interiéru a při různých společenských akcích.

 

Čepice není pouze módní výstřelek

V době, kdy mrzne, až praští, fouká vítr a počasí je na kočku, volíme teplejší oblečení – boty, šálu i rukavice. Jen na tu čepici nějak zapomínáme. A právě hlavou dochází k těm největším teplotním ztrátám. Odkrytou hlavou totiž odchází až 20 % tepla. Lidé bez čepic jsou proto více náchylní k podchlazení, k nachlazení, k vzniku omrzlin, poškození vlasů i k migrénám.

Čepice je přitom velice jednoduchým a efektivním prostředkem, který zahřeje uši, ochrání před omrzlinami a zabrání, aby z hlavy unikalo teplo. Čepice na hlavě by neměla být příliš těsná, to proto, aby pokožka mohla dýchat a nepodporovala se stimulace mazových žláz.

 

Jaké čepice se budou nosit letošní zimu?

Letos si na své přijdou milovníci různých stylů, dokonce i nadšenci pro streetovou módu. Tuto zimu se totiž budou nosit zateplené kšiltovky s širokým hranatým kšiltem. Kromě nich se nadále budou tak jako vloni nosit barety, beranice a jinak „ouškaté“ čepice. In budou i pletené, zcela jednoduché čepice (hladké a bez příkras). I letos se stále budou nosit tzv. trpasličí čepice a nově se k nim přidají klasické kulichy s ohromnými bambulemi. Hitem budou vesměs všechny pletené čepice, obzvláště ty s kšiltem.

 

Foto: Kappahl