Jak naučit dítě bruslit

Úno 5, 2014 | Rodina, Životní styl

Chcete naučit své dítě bruslit, jen nevíte jak a kdy? O tom, kdy je nejlepší naučit dítě bruslit, se odborné zdroje rozcházejí, ale i z vlastní zkušenosti vím, že nejsnáze to jde dětem cca od 2,5 roku až do 6 let. Čím jsou děti menší, tím menší mají strach.

 

Na trhu jsou v současnosti dostupné brusle s dvěma lyžičkami, ale i nastavitelné rostoucí brusle. Učit tedy dítě můžete od jeho raných let. Pamatujte si však, že základem výuky bruslení nejsou pouze dobré a ostré brusle, ale rovněž i helma, rukavice a kolenní i loketní chrániče (samozřejmě včetně kvalitního oblečení). Základem úspěšné výuky bruslení je i to, že se vaše dítě bude chtít bruslit naučit. Je jen na vás, pro co se rozhodnete, zda dáte dítě do rukou profesionála, nebo se rozhodnete naučit své dítě bruslit sami. S profesionálem nebudete mít tolik starostí, ale musíte počítat s tím, že ve skupině nebude pouze vaše dítě, a proto lektor nebude mít až tolik času věnovat se pouze vašemu dítěti. Dalším negativem je i finanční stránka (takovýto kurz může stát i 2 000 korun). Pravdou však je, že jej tam naučí  správnou techniku bruslení. Výhody rodičovské výuky spočívají v ceně, ve skutečnosti, že takovéto učení upevňuje vztah s dítětem, ale zároveň je zde i rizikem pro naučení různých zlozvyků a nesprávné techniky bruslení. Aby takové soukromé učení mělo smysl, je zapotřebí zvládat správnou techniku bruslení. 

 

Vlastní výuka bruslení

Dříve, než začnete učit své dítě bruslit, je důležité uvědomit si, že v momentě, kdy skočí do bruslí, z něj nebude hned hokejista. Bruslení chce svůj čas a neobejde se bez slziček, pádů a modřin. Vždyť na ledě padají i ti nejlepší.

  1. Před tím, než se dostanete na led, byste své dítě měli naučit chodit v bruslích mimo ledovou plochu. Teprve až zvládne tento bod, pusťte jej na led.
  2. Na ledě postupujte pomalu, krok po kroku. Dítě se musí nejprve na ledě naučit stát, najít rovnováhu, a teprve až pak může zkusit bruslit. Nechte proto dítě, aby se zpočátku drželo mantinelu. Nejprve ať se naučí na ledě stát, pak stát na jedné i druhé noze (bez držení), a pak se může odvážit k prvním krůčkům.
  3. Krůčkům píšu záměrně, jelikož doopravdy půjde o cupitání. V učení mu zde můžete pomoci tak, že jej budete držet za ruku (nebo obě) a naučíte jej správnému postoji, který zamezí zbytečným pádům.
  4. Základním kamenem bruslení je správný postoj. Jeho součástí jsou vždy jemně pokrčená kolena, jemný předklon dopředu a ruce v klíně. Je nutné dítěti vštípit, že se nesmí jezdit narovnané, natož se zaklánět.
  5. Po dobře zvládnutých drobných krůčcích po ledové ploše, se v momentě, kdy se dítě osmělí, můžete pokusit o jemné odpichy. Není nic neobvyklého, že dítě zpočátku preferuje jednu nohu, vy jej však postupně veďte, aby zvládlo užívat i druhou nohu a následně obě nohy pravidelně střídat. Ano, bez úmorného opakování pravá a levá, se to nejspíše neobejde. I tu se připravte na pády.
  6. A jsme u dalšího velmi důležitého bodu. Naučte své dítě rychle z ledu bez pomoci vstát. To dokáže až tehdy, když už si na bruslích bude celkem jisté a zvládne bruslit alespoň kousek bez držení. Vstávat by mělo s pomocí odražení jednoho kolene od ledu s převážením na druhou nohu s oporou o ruku.
  7. Nejen vstávat je důležité umět, stejně důležité je umět i padat. Při padání by dítě nemělo nikdy zaklánět hlavu a strkat ruce pod sebe, ale před sebe.
  8. Pro zlepšení stability a techniky bruslení naučte své dítě, jak se bruslí stromečky, obloučky, kličky i brždění.
  9. K výuce si může pomoci i různými pomůckami. Bezvadné jsou silniční kužely, dřevěné kozy, kopání do puků i hokejky. Výuka bruslení by měla být vždy zábavná, a proto by její součástí měly být proto různé hry.
  10. Myslete na to, že naučit se bruslit není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Některé děti se naučí bruslit během několika hodin a jiným nebude stačit ani jedna zimní sezóna. Buďte proto trpěliví a laskaví, abyste jim prožitek z bruslení jednou pro vždy neznechutili.

 

Foto: Freerangestock.com