Rozplynuli se ve vzduchu

Dub 16, 2014 | Zajímavosti, Životní styl

Záhada, která nedává mnohým spát. Jednotlivci, ale mimo jiné třeba i celé početné skupiny lidí se doslova z vteřiny na vteřinu ztratí, takříkajíc se rozplynou ve vzduchu. Nikdo neví, co se s nimi vlastně stalo, občas se objeví a nic si nepamatují, často ale jejich stopa navždy zmizí z tohoto světa. Jaké jsou nejznámější případy, které jsou spjaté s tímto záhadným jevem?

V roce 1977 se z regimentu chilských vojáků náhle „vypařil“ jistý Armando Valdés. Po přibližně čtvrt hodině byl opět na svém původním místě, zajímavé je ale to, že měl pětidenní strniště na tváři a i podle jeho hodinek byl na neznámé pouti celých pět dní. Stejně jako všichni ostatní, ani tento muž si vůbec na nic nepamatoval.

V roce 1915 naopak zmizelo víc než sto vojáků britské armády, a to přímo uprostřed bojů kruté první světové války. V Dardanelách se na bojiště snesl jakýsi zvláštní mlžný oblak – a po jeho vzlétnutí vzhůru se ztratili i samotní vojáci.

Jedenáctiletý chlapec jménem Oliver Thomas dostal od rodičů za úkol dojít pro vědro vody. Když se dlouho nevracel, ke studni se vydali i rodiče. Ti byli ale dost překvapeni, protože stopy ve sněhu přibližně v půli cesty končily a po mladíkovi nebylo ani vidu, ani slechu. Toto se stalo v roce 1909.

A co takhle něco z raného novověku? Jistý voják se v roce 1653 záhadně dostal z Manily, dnešní metropole Filipín, do mexického centra španělské branné moci. Svůj transport nemohl nijak vysvětlit, byl proto odsouzen za dezerci k trestu smrti. Když ale podal zprávu o tom, že na Filipínách zrovna zemřel guvernér, odložilo se vykonání rozsudku o pár týdnů. Byla to skutečně pravda, ale nebohý voják si zadělal na obrovské problémy. Tehdy stále ještě poměrně mocná inkvizice jej obvinila z čarodějných praktik a odsoudila jej – jak jinak než k trestu smrti.

Jak vidíte, zmizení jednotlivců i celých skupin provází historii lidstva napříč staletími. Tuto záhadu se ale jen těžko povede rozluštit. Může za to snad putování v jiném časoprostoru, mimozemšťané nebo jde jen o souhru nešťastných náhod? 

 

Foto: Pixmac.cz