Půjčit nebo nepůjčit?

Dub 29, 2014 | Peníze, Životní styl

Mluví se o tom, že finanční gramotnost Čechů je na docela slušné úrovni. Přesto každodenně slýcháme z médií, jak jsme zadlužení a neumíme se svými dluhy pracovat. Jak jste na tom vy, vycházíte s výplatou nebo si čas od času vypomůžete půjčkou?

 

Na úvod je vhodné říct, že půjčit si krátkodobě peníze není vůbec špatné. Samozřejmě je ideální, pokud si vystačíme s vlastními prostředky, ale někdy se prostě stane, že máme větší výdaje, třeba proto, že se rozbila pračka a potřebujeme koupit novou. Pak můžou být vhodným řešením krátkodobé půjčky. Jak si půjčit a nespálit se? 

Ať potřebujete půjčit jakkoliv velký obnost peněz, vždy zapomeňte na pochybné společnosti a lichváře! Lepší je se obrátit na prověřenou firmu, nemusí to být ani bankovní instituce, důležitá je její pověst. Moderní jsou dnes krátkodobé půjčky, třeba rychlá půjčka před výplatou, kdy si půjčíte maximálně 5000 Kč a do 30 dnů je musíte vrátit. Výhodou je to, že peníze můžete mít k dispozici už do 30 minut a neplatíte za půjčku poplatek. 

Třeba živnostníci a lidé na volné noze se někdy potýkají s tím, že jim klienti zaplatí faktury později, než by měli. Jenže pravidelné splátky nepočkají, a tady je příležitost pro krátkodobé půjčky. Týkají se menšího objemu peněz, splatné bývají do 30 dnů a důležité u nich je, že nemusíte dokládat své příjmy. To je zejména u malých podnikatelů docela důležitý faktor. 

V každém případě nedoporučujeme půjčovat si krátkodobě větší obnosy peněz, abyste se nedostali do problému je splatit v potřebném termínu. I když třeba půjčka až 10 000 Kč vypadá lákavě, půjčujte si vždy jen tolik, kolik opravdu potřebujete. Nikde není psáno, že nabízený finanční obnos musíte využít do posledního haléře. Na nové boty nebo dovolenou si raději ušetřete, budete mít z nákupů a zážitků mnohem větší radost, když nebudou zatížené dluhy.

 

Foto: Freerangestock.com