Domácí pampeliškový med

Kvě 14, 2014 | Bydlení, Jídlo, Zajímavosti, Životní styl

Když s postupujícím jarem slunečných dní přibude, rozzáří se jasným žlutým svitem i dosud zelené louky. Tisíce pampeliškových květů volají po vaší pozornosti. A stejně rychle jako se louky přeměnily v moře tekutého zlata, umí po pár týdnech najednou pohasnout a na stříbrných padáčcích se s květnem rozletět krajem. Uchovejte si proto trošku zářivého jarního slunce v podobě voňavého léčivého pampeliškového medu i pro nevlídné temnější měsíce roku.

Mnoho lidí na pampeliškový med brblá, že to je jenom divná ochucená cukrová kaše, se kterou je spousta práce. Není to ale pravda. Babky bylinkářky a dědkové kořenáři na jeho léčivé účinky nedají dopustit. Med v sobě uchovává čisticí schopnosti pampelišky lékařské. Takže čistí játra, ledviny a je skvělý hlavně pro malé děti. Protože je sladký, voňavý a při pravidelném užívání ulevuje od respiračních, zažívacích a kožních obtíží a mírní pylové a jiné alergie.

Výroba pampeliškového medu není záležitostí chvilky, to je fakt. Je to proces, během kterého se musíte proměnit v bylinkářku z dávných věků, vyzbrojit se slamáčkem, košíkem a ideálně partou malých pomocníčků a za slunného dne vyrazit do luk na lov. A důležité je hlavně si to užít! Sběr voňavých zlatých květů neberte jako nutné utrpení nebo povinnost. Naopak, upleťte sobě i dětem věnečky, zhluboka dýchejte voňavý jarní vzduch, uvelebte se na nejkrásnějším kousku louky a snězte si tam velkou svačinu a trhejte to zářivé zlato s radostí a s pocitem, že teď už nemusíte udělat vůbec nic jiného. Zapomeňte pro jednou na alergie, klíšťata, složenky a uzávěrky. Léčivá část pampeliškového medu začíná právě tím, že při trhání květů zapomenete na celý svět, zlatým pylem si napudrujete tváře a po pár hodinách venku si přinesete s hrdostí košík přetékající žlutými voňavými květy.

Když se vrátíte domů, slunce se chýlí k obzoru, musí se uvařit večeře a nohy z louky příjemně bolí…  Nebojte se, s pampeliškami teď už nemusíte dělat skoro nic. Dejte vařit na plotnu velký hrnec vody – poměr je asi 1200ml vody na 300g pampeliškových květů a pozor – neplňte ho vodou vrchovatě, ať se vám tam květy vejdou. Pak svůj úlovek vysypte do vroucí vody, přidejte po hrsti meduňky, máty a levandule, přiklopte pokličkou a na 24 – 48hodin dejte odpočívat někam na klidné místo a na celý med zapomeňte.

Když už se vám po dvou dnech chce znovu do práce, slijte přes jemné síto bylinky (zachytíte tím i drobné broučky), dejte výluh na plotnu, přidejte 1kg hnědého cukru a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 3 hodiny, až vše zkaramelizuje, ztmavne a v ideálním případě i zhoustne na konzistenci medu. Pokud se tomu tak nestane, nezoufejte. Prohlaste svůj výtvor pampeliškovým sirupem a hrdě jej používejte ke slazení čaje nebo domácích limonád. Na jeho blahodárných účincích se tekutostí pranic nemění.  Pak už jen hotový vonící med naplňte do vyvařených sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

A pak, až v listopadu nastanou plískanice a nečasy, udělejte si čaj slazený právě tímhle medem, s jeho vůní vzpomínejte na krásné jarní chvíle a naplňte se znovu v něm uchovaným dubnových sluncem.

 

Foto: Pixmac.cz