Zapomeňte na hračky za tisíce

Čvn 30, 2014 | Peníze, Rodina, Životní styl

Pamatujete si na doby, kdy jste byli malými dětmi? A zavzpomínáte si také se svými přáteli, co jste tenkrát dělávali ve volném čase? Často si jen povzdechnete, že takové věci už dnešní děti vůbec neznají? Bohužel je to většinou pravda. Dnešní děti tráví hodně času u počítače nebo s drahými hračkami, s kterými si ani pořádně nevyhrají. A proto naučte svoje děti hrám, které jim pomůžou v seberozvoji.

Když jsme bývali malými dětmi, málo kdo z nás měl luxus a komfort velkého množství drahých hraček, naopak většina z nás hračky podědila po starších sourozencích či dokonce po rodičích. Dřívější generace dětí bývaly více komunikativní, více se socializovaly a zároveň neměly takové možnosti socializace jako dnešní děti.

Ještě před deseti lety většina dětí vyrůstala venku se svými kamarády, hrávala míčové hry či na schovávanou, vymýšlela si příběhy a jezdila na tábory. Děti nesměly daleko od domu, přitom jim ten kousek známého světa stačil a většinu času trávily venku.

Dnešní děti tráví hodně času spíše u počítače, s kamarády na síti, potulují se s partami rádoby přátel. Malým dětem rodiče kupují drahé hračky, které na svou cenu ani tolik nevydrží, popřípadě je děti po chvíli ani nechtějí.

Nemyslíte si, že je tento posun v dětských hrách trochu zbytečný? Čím to je, že děti touží stárnout dříve než v minulosti? Dnešní děti se začínají dříve strojit do rolí dospělých, ať už se tak oblékají, dívky malují, baví se jako dospělí. Dříve odborníci tvrdili, že je to způsobeno televizí a internetem.

Podpořte svoje děti v seberozvoji, v poznávání sebe sama, rozvíjením inteligence a kreativity.

 

Hry směřující k seberozvoji

Děti si dokážou hrát samy i s kamarády. Je potřeba využít obou těchto dovedností. V první řadě je nechte hrát si samotné. Nevnucujte se jim. Ani počítač jim zakazovat nemusíte. V přiměřeném množství přispívá počítač k rozvoji inteligence. Ukažte však dětem, jak zajímavě si mohou hrát.

Už jste své dítě viděli povídat si s hračkami, dokáže měnit hlasy, jednou mluví za sebe a jednou za hračku? To vše svědčí o fantazii a inteligenci dítěte. Ukažte mu, že svoje příběhy může rozvíjet, ať si zahraje divadlo s hračkami, ať si hraje s panenkou namísto vlastního miminka. Všechny tyto hry podporují dětskou představu o skutečném životě. Necháte-li dítěti prostor, ukážete-li mu jak na to, může objevit živé příběhy v podobě pohádek či reálného života.

Další skupinou jsou hry s kamarády. Pusťte děti za kamarády a nechte je vymýšlet si hry mezi sebou, ať už jde o míčové hry, honičky nebo stavění z písku. Děti se socializací mezi sebou setkávají s utvářením lidských vztahů a s hierarchií společnosti. Díky tomu se děti naučí komunikovat, navazovat vztahy a bránit se.

 

Foto: Freerangestock.com