Místo těchto sladkostí dejte dětem radši cukr

Srp 26, 2014 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Děti sladkosti milují, nedají si je vymluvit, a tak i ten nezásadovější dospělý občas povolí a raději jim nějakou tu sladkost koupí. Až s postupem let chuť na sladké postupně mizí. I přesto si dospělý sem tam zhřeší. A proto bychom měli vědět, které sladkosti jsou horší než kostka cukru. Co na sladkosti říkají odborníci na zdravou výživu?

Kdo by nemiloval sladkosti? Vždyť čokoláda, lízátka, sušenky i gumoví medvídci chutnají tak báječně. Znáte snad lepší svačinu nebo lepší snídani, než jsou koblihy posypané tunou cukru či polité kilem čokolády? Hm, také se vám sbíhají sliny? Prvně než si s dětmi otevřete balíček sušenek, tak se zamyslete.

Sladkosti jsou pro děti jako droga, cukr u nich funguje asi tak jako kofein u dospělých. Pro dospělé jsou pak sladkosti slastným zhřešením či pouhým rychlým dobíječem energie, který však rychle vyprchá a člověka ještě více utlumí. Jestliže rychlý cukr v podobě sladkostí funguje takto, jistě má i další neblahé účinky. Zeptali jsme se na názor odborníků.

 

Koblihy s marmeládou 

Nejlepší snídaně na světě? Koblihy a možná také míchaná vajíčka. Slaďoučké koblihy potěší po ránu naše chuťové buňky, udělají však dobře zbytku našeho těla? Pravda je taková, že koblihy jsou horší, než kdybyste chroustali samotný cukr. Proč?

Bohužel pravda je taková, že koblihy váží 50 gramů, z toho 27 gramů tvoří sacharidy a 8,5 nasycené mastné kyseliny. Jen představa jejich přípravy není nijak lákavá, koblihy se smaží celé potopené v rostlinném tuku, který obsahuje transmastné kyseliny. Tyto kyseliny snižují hladinu dobrého cholesterolu a zvyšují cholesterol nezdravý.

 

Lízátka

Jednou z nejoblíbenějších sladkostí jsou lízátka. Jsou totiž barevná, slaďoučká a můžeme je lízat jako zmrzlinu. Všechny tyto faktory přitahují děti jako bonbon včely. Popravdě řečeno by bylo vhodnější dát dětem na lízání místo lízátka kostku cukru. Proč?

Čím barevnější lízátko je, tím více děti láká. Ale zároveň čím barevnější lízátko je, tím více chemikálií obsahuje.

Lízátka obsahují samá éčka, cukr a chemikálie. Složení lízátka může být následující: cukr, sirup, E 270 kyselina, E 325 regulátor kyselosti, E 133 barvivo, které je dokonce vyráběno z uhelného dehtu.

Dokážete si představit, že konzumujete uhelný dehet, a co teprve když ho konzumují vaše děti? Navíc uhelný dehet obarvuje moč, stolici, dokonce i pokožku.

 

Želé

Lidé si o želé myslí, že je jednou z nejzdravějších sladkostí, přestože jeho výroba je celkem nechutná. Želé se totiž vyrábí z kopyt a kůže prasat. A celková pravda o želé je taková, že želé obsahuje dokonce sedm kostek cukru.

 

Cukrová vata

Cukrová vata je nejhorší sladkostí, kterou můžete své ratolesti pořídit. Proč? Protože cukrová vata je tvořena pouze cukrem obarveným umělými sladidly.

 

Foto: Pixmac.cz