Vším se daří zejména v dětských kolektivech

Zář 15, 2014 | Rodina, Životní styl

S nástupem dětí do škol a do školek se řada rodičů potýká s nepříliš příjemným problémem. A sice, že jejich děti přinesou ze školního zařízení vši. Jedná se o veš dětskou, která se živí lidskou krví a žije výhradně ve vlasech lidí. A proto by měl každý rodič vědět, jak se zachovat, když jejich dítě veš přinese, jak ji odstranit a jak se bránit jejímu znovuobjevení.

 

 

Jak poznáte, že vaše dítě trpí vší dětskou?

Pokud si všimnete, že se dítě nápadně často drbe ve vlasech, je neklidné, případně nesoustředěné, stěžuje si na svědění, trpí nejspíše vší dětskou. Prohlédněte dítěti hlavu, pramen po prameni. Můžete narazit buď na samotnou veš, nebo na její vajíčko, hnidu. Jak samotných vší, tak hnid, je třeba se zbavit mechanickou cestou. Pořiďte si nejlépe v lékárně speciální hřebínek, tzv. všiváček, a přípravek na hubení vší. Dětem vši a hnidy pravidelně vyčesávejte na světlý papír, abyste viděli, jak je vyčesávání účinné. Poté dítěti ošetřete hlavu dle návodu na přípravku na hubení vší. Toto opakujte i přes to, že se vám zdá, že první ošetření zabralo. Vyvarujete se tak opakování problému.

 

Důležitá je izolace

V případě, že u dítěte naleznete vši, omluvte ho ze školy. Dítě by veš dále roznášelo do školního kolektivu. Vši dětské se daří zejména v dlouhých vlasech. A proto pokud jde o chlapečka, je lepší ho nechat ostříhat na krátko. Holčičkám můžete vlásky přežehlit vlasovou žehličkou, tím také velké množství vší a hnid usmrtíte. Přesto musíte likvidaci uhynulých vší a hnid provést mechanicky, buď zmíněným hřebínkem, nebo nehty. Na místě je také informovat školu o výskytu vší u vašeho dítěte, aby upozornila i ostatní rodiče, a ti mohli častěji kontrolovat hlavu svým dětem.

Po odvšivení důkladně vymyjte hřebínky, kartáče a vše, s čím přišly vlasy do styku. Vyperte ložní prádlo, čepice, šátky dítěte atd. I když máte za to, že jste veš odstranili, nepřestávejte svému dítěti hlavu kontrolovat. Může se stát, že jste přece jen neodstranili všechny hnidy, vši a nymfy a ty se opět vylíhnou v dospělou veš a mohou dál parazitovat ve vlasech vašeho dítěte, posléze i ve vaší hlavě. Dítě navíc může opět přinést veš od svých spolužáků. A proto je tolik důležitá kontrola hlavy všech dětí ve třídě, důsledné odvšivení v případě, že veš bude nalezena, a další kontrola.

Vší dětskou obecně víc trpí dívky, než chlapci. To proto, že mívají delší vlasy, a také proto, že dívky dávají častěji hlavy k sobě. Veš ale nenapadá jen děti, jejím hostitelem můžete být i vy dospělí. V případě, že se doma vyskytne veš, kontrolujte pravidelně hlavu nejen postiženému dítěti, ale i jeho sourozencům a sami sobě. 

 

Foto: Freerangestock.com