Tipy, jak se zbavit stresu

Pro 1, 2014 | Rodina, Životní styl

Kdo z nás by dneska neznal stres. V dnešní době je snad bratrem úspěchu, ať už v pracovním nebo i soukromém životě. Pojďme se pobavit jen o stresu z práce, který jde ruku v ruce s pracovním nasazením, ambicemi a životním stylem. Jak se pracovního stresu zbavit? Jak se pozitivně naladit a vykouzlit klid v duši a lepší pracovní výsledky? A hlavně jak si stresem nezadělat na větší zdravotní problémy?

Stres z práce nebo ze soukromých problémů?

Při zbavování se stresu je více méně jedno, jestli jde o pracovní, studijní či „soukromý stres“. Jediné rozlišování stresu souvisí s vnímáním pozitivního a negativního stresu. Už jste někdy slyšeli pojmy eustres a distres?

Eustres je pozitivní zátěž, která nám pomáhá vybičovávat se k výkonu. Je to přesně ten typ stresu, který máme rádi nebo spíše ve kterém rádi pracujeme. Neboť řekněme si narovinu, že většina z nás dělá vše na poslední chvíli. A asi to nikdy nebudeme dělat jinak, protože právě na poslední chvíli se vybičujeme k nadlidským výkonům.

Naopak distres je dlouhodobá nadměrná a negativní zátěž, která nám může ublížit a s kterou si můžeme zadělat na velké zdravotní problémy.

Jak se zbavit pracovního stresu?

Pokud se cítíte být stresovaní, máte na sobě velkou zátěž, která se na vás negativně odráží, pak byste s tím měli začít něco dělat. Tady je pár metod, díky kterým vám bude lépe.

Úklid domácnosti i organismu

Pokud se cítíte být stresovaní, měli byste uklidit – doma, nebo v kanceláři. Důvodem je uznávané umění a filozofie Feng Shui, které říká, že místnost je odrazem našeho vnitřního organismu. Pokud tedy máme v kanceláři nepořádek, bude nás kancelář pravděpodobně dost stresovat.

Navíc si myslíme, že jsme-li stresovaní, měli bychom se vybít při nějakém sportu. A podle nás je úklid také sportem. Řekněte, že si to snad nemyslíte.

Fyzický kontakt, láska a sex

V boji proti stresu nám skvěle poslouží fyzický kontakt, láska a sex. Pokud tedy máte svého partnera, pak se s ním objímejte nebo pomilujte. Pokud máte domácího mazlíčka, pak se můžete pomazlit i s ním.

Zasmějte se

Proti stresu báječně působí smích, takže si pusťte komedii nebo si přečtěte nějakou vtipnou knížku. Prostě dělejte to, co vás baví a co vás rozesměje.

 

Foto: Pixmac