Tipy na adventní víkendy

Pro 12, 2014 | Zajímavosti

Poslední dva adventní víkendy se na nás usmívají z kalendáře. Pro většinu žen to znamená pečení, nákupy, velký úklid a stres. Tak víte co? Zkuste to jednou udělat jinak. Záclony to přece bez pračky ještě chvilku přežijí. Je přes okna ještě vidět? Ano? No tak super! Vánoce přeci nejsou národní soutěží o nejlepší hospodyni. Ušetřete si čas a vezměte rodinu nebo kamarádky během adventního víkendu na pořádný výlet. Tady vám přinášíme několik krásně provokativních tipů.

Sůl nad zlato

Pokud máte kamarádky, které potřebují oddech stejně jako vy, chyťte se za ruce a vyrazte do nejbližší solné jeskyně. Léčba solí, neboli haloterapie, není žádnou novinkou. V Evropě má více než 200 letou tradici. V 18. století polský léčitel F. Botchkowski zjistil, že dělníci pracující v hlubinných solných dolech netrpí zimními onemocněními ani chorobami průdušek a plic. Během 2. světové války se solné doly používaly jako kryty pro obyvatele a mnozí lidé, kteří trpěli astmatem a ukrývali se tam, zaznamenali překvapivé zlepšení svých zdravotních problémů. Po válce se lidé začali k myšlence léčby slaným vzduchem vracet, a tak vznikly první “solné jeskyně”. Léčí se v nich ledacos, minimálně při rýmě, kašli či ekzémech na něj někteří lidé nedají dopustit.

A jak to v takové solné jeskyni tedy chodí? Solná jeskyně je místem, kde si ležíte na pohodlných lehátkách, relaxujete za doprovodu příjemné hudby a necháte na sebe působit léčivou sílu slaného vzduchu. Mnoho solných jeskyní navíc kombinuje krásné solné krystaly s barevným nasvícením. Takže si po pár okamžicích připadáte, jako byste prošli horou do kouzelného světa skřítků, kde všechno září nevídanými barvami.

Advent na hradě

Pokud milujete vůni svařeného vína, padající vločky a romantickou atmosféru středověkých hradů, nebojte se vše zkombinovat a vezměte své blízké na adventní víkend na hradě. Mnoho hradů a zámků v Čechách či na Moravě pořádá každý víkend adventní akce s programem. Středověké trhy s neobvyklým zbožím, trubadůři, kejklíři a prohlídky interiérů v kostýmech – to je jen malá ochutnávka toho, co vám většina českých hradů a zámků nabízí. A hlavně, ta atmosféra, která tam panuje – vůně, chutě, světla, zvuky, nádhera. Vyberte si nebližší hrad či zámek s adventním programem a nenechte se o to ochudit.

Jestli se vám nechce jezdit moc daleko a spíš hledáte nějakou inspiraci pro svůj domov, tak vězte, že většina českých měst pořádá výstavy betlémů a zdobených perníčků. Mnoho z těchto akcí je navíc spojeno i s workshopy pečení a tvorby vánočních dekorací. Stačí jen zabrousit na internetu na stránky vašeho města a vybrat si z pestré nabídky vánočních programů. Ostatně, nejlepší dárek je ten, který člověk vyrobí pro druhé sám.

A na závěr, pokud jste milovnicemi tradic a starých dobrých časů, zkuste navštívit nejbližší skanzen ve vašem okolí. Většina skanzenů na zimu své dveře návštěvníkům uzavírá. Na Vánoce se ale vše mění, světla chaloupek pod doškovými střechami se znovu rozsvěcí a na návštěvníky tam čeká pestý program plný ukázek starých řemesel, vánočních tradic a jedinečné atmosféry jako vystřižené z obrázků Josefa Lady.

 

Foto: Freerangestock.com