Vánoční dárky na poslední chvíli

Pro 15, 2014 | Peníze, Rodina, Životní styl

Vánoce se nezadržitelně blíží. Kromě pohodové atmosféry ale přináší i stres a starosti s nakupováním dárků pro naše nejbližší. To znamená i přeplněné obchody a davy v ulicích. Pokud ve vás tato myšlenka vyvolává úzkost, pak nejspíš nepatříte mezi nákupní nadšence. Co s tím? Odpověď je jednoduchá: vyrazte namísto do ulic navštívit e-shopy. Dáme vám pár tipů, jak si s online nákupy poradit bez obav a problémů.

Porovnávejte ceny

Předtím než bezhlavě koupíte první dárky, na které narazíte na náhodných webových stránkách, dejte si tu práci a zkuste porovnat ceny v ostatních obchodech. Nemusíte kvůli tomu složitě projíždět internet. Existují různé stránky, které tuto práci udělají za vás (třeba Heureka.cz) a vy tak můžete ušetřit až několik tisíc korun. Stačí jen zadat název požadovaného dárku a srovnání je na světě.

Proklepněte si prodejce

Jen nezkušení online nákupčí se rozhodnou investovat peníze do obchodu, o kterém nikdy neslyšeli. Pravidlo je tedy u všech e-shopů stejné: najděte si co nejvíce recenzí, kolik můžete. Rozhodně však nehledejte tato hodnocení pouze na stránkách obchodu. Pro tvůrce stránek není nic jednoduššího, než si vymyslet fiktivní uživatele, kteří budou prodejce vychvalovat až do nebes. Samozřejmě tito prodejci mohou sami vytvořit fiktivní hodnocení i na ostatních stránkách, je však vysoce nepravděpodobné, že například 300 komentářů bude vymyšlených. Seriózní obchody mají většinou spoustu zákazníků, kteří se podělí o své zkušenosti s nákupem. Můžete si tak udělat představu, s kým máte tu čest.

Účtenky do šuplíku

I kdyby vám z e-shopu poslali deset potvrzujících e-mailů o odeslání zboží, vždy se ujistěte, že můžete dokázat zaplacení zboží. I poté, co zboží dorazí, podívejte se, zda obsahuje i účtenku. V případě reklamace se totiž může lehce stát, že bez účtenky vám nikdo peníze nevrátí. Nezapomínejte také na to, že obecně máte právo nepoužité zboží bez udání důvodu do 14 dnů vrátit a to ode dne poté, co vám bylo doručeno. Účtenka je však v drtivé většině případů nutností.

 

Foto: Freerangestock.com