Jak pěstovat bylinky na parapetu

Led 12, 2015 | Bydlení, Jídlo

Zima je v plném proudu, ale to přeci nemusí neznamenat, že lidé se „zelenýma rukama“ musí nečinně sedět u oken a smutně pozorovat zasněžené zahrádky. Zásobovat sebe i svou rodinu čerstvými bylinkami a saláty lze snadno i v zimě. Stačí k tomu jen slunný parapet, truhlíky a semínka.

Domácí salát

Kdo by v  dlouhé zimě nezatoužil zakousnout se do šťavnatého salátu bohatého na vitaminy. V zahraničí se mladé křupavé lístky prodávají pod názvem „baby leaf“. U nás se s nimi zatím setkáme jen výjimečně, ale není nic snazšího, než si takový jemný salát vypěstovat doma. Vhodné pro pěstování na mladé lístky jsou prakticky všechny druhy salátů, ale i mizuna (japonský druh salátu plný vitamínů se štiplavou chutí připomínající hořčici), špenát, štěrbák nebo mangold.

 

Bylinky pro domácí pohodu

Stejným způsobem můžete vysít do květníků i bylinky, které okoření vaše pokrmy a provoní a okrášlí celý váš dům. Vhodné pro zimní výsev a pěstování jsou především tymián, bazalka, koriandr nebo rozmarýn. Věděli jste, že z listů bylinek se spolu s odpařovanou vodou uvolňují i vonné silice, které neustále působí na naši tělesnou i duševní pohodu? Z čerstvých bylinek můžeme dělat léčivé nálevy – třeba tymián je nepřekonatelný na kašel a chrapot – které lze nejen pít, ale i inhalovat nebo nalít do horké vany. Bylinky můžete vysít a vypěstovat ze semínek nebo koupit už vzrostlejší rostliny v zahradnictví. Nedoporučuje se dlouhodobě pěstovat živé bylinky, které koupíte v supermarketech. Jsou vysoce vyhnojeny a určeny na rychlé spotřebování a nedovolí vám těšit se z nich příliš dlouho.

 

Hlavně hodně světla

Jak tedy na to? Základem úspěšného „okenního zahradničení“ je světlo. Ideální je okno, které vede na jih nebo na východ. Ne každý z nás je obdařen zahradnickým požehnáním, kterým je zimní zahrada, jež je pro zimní pěstování samozřejmě nejlepší. Snadno ji nahradíte, když si na své výpěstky pořídíte miniaturní skleníčky, které zachovávají dostatečnou míru vlhkosti potřebnou pro mladé semenáčky. Nezbytné to ale rozhodně není.

 

Zálivka tak akorát

Další dvě základní věci, které ovlivní úspěšnost vaší sklizně, jsou pravidelná přiměřená zálivka a vhodné nádoby. Především záleží na tom, jaké saláty nebo bylinky se rozhodnete pěstovat. Většina aromatických kořenících bylin jako rozmarýn nebo tymián vyžaduje dobrou drenáž a nesnáší přemokření. Pro jejich pěstování je dobré sáhnout po hliněných květináčích, které jsou vzdušnější, na dno květináče umístit pár keramických střepů a výsevový substrát smíchat s trochou štěrku.

 

Rychlá sklizeň

Pro pěstování salátů je naopak dobré zvolit nízkou bedýnku nebo nižší samozavlažovací květináč, který je ideální především pro přetopené panelákové domácnosti. Do něj nasypeme lehký zahradnický substrát a na něj sypeme malá kulatá semínka s asi dvoucentimetrovými rozestupy. Saláty potřebují dostatek vláhy a alespoň ze začátku se doporučuje zalévat mladé rostlinky dvakrát denně pomocí rozprašovače, než jejich jemné kořínky dosáhnou k vodnímu rezervoáru ve spodní části truhlíku. Asi po dvou týdnech se truhlík pokryje lákavým zeleným kobercem asi 10cm vysokým. Rostlinky není třeba jednotit, sklizeň sestříháváme nůžkami a dbáme, aby srdíčka rostlin zůstala neporušená asi do výšky 3cm. Mladé salátky se za chvilkou otřepou a asi do měsíce obrostou novými šťavnatými lístky.

A až se oteplí, nezapomeňte se postarat také o venkovní bylinkovou zahrádku. A jestli jste netrpěliví, přečtěte si o tom, které bylinky jde pěstovat doma.

 

Foto: Freerangestock.com