Nejlepší knihy roku 2014

Led 19, 2015 | Zajímavosti, Životní styl

Uplynulý rok byl v našich vykladatelstvích hodně bohatý. Kuchařky, romány, detektivky, ale i publikace pojednávající o zdravém životním stylu nebo oddechová literatura na cesty. Vrací se i osvědčená hudba let minulých, jako třeba populární Bridget Jonesová. Jaké knižní tituly loni trhaly rekordy v prodejích?

Václav Havel očima svého přítele

Zájemce o politické dění devadesátých let zaujme publikace Michaela Žantovského. Pojednává o jeho vztahu k někdejšímu prezidentu Václavu Havlovi. Události dostanete z první ruky, protože oba spolu dlouhá léta spolupracovali nejen na politické úrovni, ale byli i dobrými přáteli.

Již zmíněná Bridget Jonesová se vrací po poměrně dlouhé době, tentokrát s podtitulem „láskou šílená“. Určité věci se pravda změnily, ale v jádru je to pořád ta oblíbenkyně milionů čtenářek napříč světadíly, která řeší problémy s ručičkou váhy a osobními vztahy. Helen Fieldingová tak přináší další zajímavý pohled do života jedné britské dámy, po dlouhých deseti let od posledního filmového zpracování.

Nechybí humor

Dalším zajímavým titulem, tentokrát od švédského autora Jonase Jonassona, je „Analfabetka, která uměla počítat“. Příběh mladé černošky Nombeko, která se sice nikdy nenaučila ovládat abecedu, zato počítá podobně, jako když jiní lidé dýchají (a dočká se zasloužené kariéry jaderné fyzičky ve Švédsku), nezapře četné humoristické prvky.

Snahou o lepší pochopení dějepisu jsou Opráski sčeskí historje. Komiksové zpracování českých i světových dějin, které nezapře snahu o originální grotesku, bavilo v poslední době většinu studentské obce. Není proto divu, že se kreslené příběhy Husa, Žižky či Zikmunda Lucemburského dočkaly filmového zpracování.

Vaření táhne

Nesmíme zapomenout ani na kuchařky. Některými oslavovaný, jinými proklínaný. Láďa Hruška, reportér nejmenované televize, přichází se sbírkou receptů. Publikace „Vaříme s Láďou Hruškou“ nabízí řadu postupů, jak připravit jídlo doslova „za babku“. A nutno říci, že některé z receptů opravdu stojí za to.

 

Foto: Freerangestock.com