Bylinky v květináči

Bře 14, 2015 | Bydlení, Jídlo

Koupit si semínka v supermarketu a vypiplat si vlastní bylinky, popřípadě pořídit už rovnou odrostlejší sazeničky. Lákavá možnost pro všechny, kteří si chtějí trochu ozvláštnit večeři nebo zkusit třeba domácí bylinkový čaj. Další alternativou je třeba využití pro domácí lékárnu. Bylinky si určitě nemusíte kupovat sušené a vakuované, protože porostou v květináčích doma – a provoní nádherně celý byt. Jak na to?

Zalévat lehce

Pěstování bylinek je až úžasně jednoduché. Stačí dodržet pár základních principů, po kterých budete mít doma doslova rozkvetlou zahradu. V první řadě nezapomeňte na známý fakt, že bylinky nemají dvakrát v lásce vlhké prostředí a nepotřebují ani přihnojovat. Většina bylinek také požaduje plné slunce, polostín svědčí jen mátě. Bez slunečního svitu nebudou mít potřebné aroma, takže místo, kam květináč postavíte, určitě nepodceňujte. A kdy sbírat? Ideálně během dopoledne nebo ještě lépe ráno – tehdy mají v sobě bylinky nejvíc účinných látek.

Balkon, terasa nebo prostě jen za oknem

Umístit květináč s bylinkami můžete prakticky kamkoliv, záleží na možnostech. Pokud máte dostatečně kvalitní květináč, můžete v něm pěstovat i některé trvalky, na přezimování je vhodný květináč z kvalitní terakoty. Lepší je pořídit si květináče s velkým drenážním otvorem – většina bylinek potřebuje častou, ale opravdu minimální zálivku. Opatrně na trvalé podmáčení, v takovém případě by rychle uhnily.

Opatrně na supermarket

Největší radost budete mít, když si bylinky vypěstujete doma. V supermarketu se sice dají pořídit už odrostlejší sazeničky, ty ale i přes veškerou péči odumírají po pár dnech či týdnech. Brzy poté, co si je donesete do domácího ošetřování, chytí plíseň kvůli vysazení do méně kvalitního substrátu. Předpěstované bylinky pořídíte i v každém dobrém zahradnictví, takže není důvod za ně nechávat peníze v marketech.