Zdravé alternativy „drog“

Dub 9, 2015 | Jídlo, Krása, Zajímavosti, Životní styl

Potřebujete nahradit kávu nebo cukr? Přemýšlíte, jakou zdravou alternativu zvolit? Přestože slovo náhražka nezní příliš lákavě, spíše vyvolává dojem náplasti za pravou pochutinu, jsou náhražky a alternativy stále častěji vyhledávány. Pojďme se tedy společně podívat, jaké „náhražky“ zvolit namísto kávy a cukru.

Před desítkami let bylo zcela běžné, že se klasická zrnková káva nahrazovala praženou čekankou, praženými zrny ječmene, žita či špaldy. Před stovkou let se dokonce pila i káva z pražených žaludů. Dříve však bylo nahrazování kávy nebo také cukru spíše ekonomické. V dnešní době však kávu a cukr nahrazujeme spíše ze zdravotních důvodů.

Proč volit náhražky

Kávu a cukr dnes nahrazujeme ze zdravotních důvodů. Alternativy kávy používají hlavně kardiaci, lidé s žaludečními vředy, ale také těhotné a kojící ženy. Kávu můžete nahradit, pokud chcete ozdravit svůj jídelníček a předejít tak překyselení organismu. Stejně tak ze zdravotních důvodů nahrazujeme i cukr, většinou skrze cukrovku.

Zdravá alternativa kávy

Zdravé alternativy samozřejmě neobsahují kofein, namísto toho mohou obsahovat například inulin, který je dokonce považován za prvek s blahodárnými zdravotními účinky. Inulin pomáhá ozdravovat tlusté střevo, funguje i jako prevence chorob a posilovač imunity. Na druhou stranu však alternativy nepůsobí povzbudivě a nejsou vhodné pro celiaky, protože většinou obsahují i lepek. Obsahují také větší množství škrobu a sacharidů, a tak je potřeba dát si pozor na množství vypitých alternativ, mají totiž oproti instantní kávě zhruba trojnásobnou energetickou hodnotu.

Alternativy kávy dělíme na cikorkové (čekanka obecná), obilné (pražený ječmen, pšenice, špaldy či žita), sladové (sladový a pražený ječmen, pšenice či žito) či fíkové. V dnešní době si můžete pořídit špaldové kafe instantní s cikorkou, Caro originál, meltu, Corta Mokate, žaludovku či Inku.

Zdravá alternativa cukru

Namísto cukru si můžete potraviny a nápoje sladit například medem, javorovým sirupem, mrkví, pomerančovou šťávou či kokosovým cukrem.

Začneme s u nás nejpřirozenější formou náhražky, tedy medem. Medem se u nás běžně sladí čaj, ale použít jej můžete i do kávy a samozřejmě se hodí na pečení či vaření. Med je sladší než cukr, a tak jej budete potřebovat mnohem méně. Navíc obsahuje antioxidanty působící protizánětlivě.

Kromě medu můžete použít i javorový sirup, který je, stejně jako med, sladší než cukr. Obsahuje minerály, jako je například mangan. Většina lidí je zvyklá používat ho jen na vafle a palačinky, hodí se však i do čaje, kávy a jiných pokrmů.

I čerstvá mrkev j přirozeně sladká a navíc obsahuje vitamín A, hořčík a vlákninu. Hodí se do koláče a jiných sladkých pokrmů či omáček. Taktéž můžete sladit pomerančovou šťávou s velkým obsahem fruktózy a v neposlední řadě si svoje pokrmy můžete osladit i kokosovým cukrem, který se hodí jak do čaje, kávy, tak na zákusky a jiné pokrmy.