Jak na správný pitný režim

Kvě 12, 2015 | Jídlo, Krása, Rodina, Životní styl

Dodržovat pitný režim je důležité. To dnes víme všichni. Ne každý ale ví, co vlastně pít a čemu se raději vyhnout. Možná si myslíte, že jste přímo ukázkově hydratovaní, opak však může být pravdou. Proto jsme si pro vás připravili několik rad, jak pitný režim správně dodržovat.

Obyčejná voda vítězí

Nejspíš vás nepřekvapí, že obyčejná voda je tím nejlepším způsobem hydratace, jakou můžete svému tělu dopřát. Nemusíte však kvůli tomu denně kupovat litry balených vod. Vědci totiž doteď nenašli důkaz o tom, že by balená voda byla zdravější než ta, co nám teče doma. Ušetříte tak navíc peníze i životní prostředí – plasty od pet lahví představují velikou zátěž pro přírodu. Pokud vám vaše voda z vodovodu nechutná, zkuste si pořídit například kvalitní filtrovací konvici, která umí zázraky. Vodu umí zbavit třeba nepříjemného zápachu.

Vyhněte se sladkému

Jak asi správně tušíte, nejhorší volbou je pití džusů ze supermarketu nebo sladkých limonád. Cukry v nich obsažené vám namísto utišení žízně pomohou spíše k obezitě. Pokud jste ovšem natolik závislí na ochucených nápojích a nedovedete si představit najednou přejít k obyčejné vodě, zkuste si domácí drinky vyrobit. Stačí například smíchat vodu z kohoutku s limetkou, grapefruitem nebo třeba okurkou. Kromě příjemného osvěžení se vám dostane zdravého nápoje, který vám nijak neublíží. Podobné pravidlo platí i u čajů. Zelený, černý, ovocný nebo bylinkový nepředstavuje sám o sobě žádné zlo. Pokud do něj však rádi přidáváte cukr, je to stejné jako s pitím slazených nápojů.

Opatrně s minerálkami

Minerálky mohou být sice přínosné pro vaše tělo, ovšem pouze v určitém množství. Některé velmi silně mineralizované obsahují velké množství minerálních látek, například sodíku. Jeho nadměrná konzumace pak může způsobit zdravotní problémy, jako jsou otoky, vysoký krevní tlak apod.

Nepřehánějte to

Nejdůležitější pravidlo pitného režimu však spočívá ve střídmosti: nepřepijte se. Řiďte se svým tělem, které vám vždy naznačí, kdy má žízeň. Každý organismus je jiný, nejde proto univerzálně říct, kolik vody by každý z nás měl denně vypít. Pokud ovšem neustále utíkáte na záchod nebo se vám například nadměrně potí ruce, vaše tělo vám může signalizovat, že to s dodržováním pitného režimu přeháníte. Nejlepším řešením je proto naslouchat svému tělu a zbytečně ho neutápět ve vodě. To by pak mohlo vést k problémům s krčními žílami a především s ledvinami.