Virtuální mobilní operátoři: o co jde a kdy se vyplatí

Kvě 25, 2015 | Peníze, Zajímavosti, Životní styl

Tři největší mobilní operátory zná v České republice každý: Vodafone, T-mobile a O2. Málokdo však ví, že v Česku vlastně existuje mobilních operátorů více než padesát. Mluvíme o tzv. virtuálních operátorech. O co se jedná a proč se vyplatí nad nimi popřemýšlet? S tím vám poradíme v následujících řádcích.

Přeprodej služeb

Virtuální mobilní operátoři vstoupili na český trh v roce 2013 a to i přesto, že v zahraničí se tento trend objevil již o několik let dříve. Postupně tak tito malí hráči v oblasti mobilní komunikace získávali u českých zákazníků oblibu. A jak vlastně fungují? Jednoduše využívají sítě největších třech operátorů u nás a vlastně „přeprodávají“ jejich služby za výhodnější ceny. Dochází tak k tomu, že na trhu s mobilními operátory existuje větší konkurence a zákazník si tak může vybírat z více možností. Tato konkurence navíc často vede k razantnímu snížení cen, které by vám váš stávající operátor nemusel vůbec nabídnout.

Jak na to

Nejjednodušší způsob, jak se seznámit s těmito virtuálními operátory, je přes internet. Kromě seznamu existujících virtuálních operátorů, kterých je v současnosti poměrně mnoho, zde najdete taktéž ceny nabízených tarifů. Nemusíte se přitom bát, že služby těch virtuálních budou například horší kvality – například rozdíly v kvalitě signálu jsou dnes již opravdu minimální. Hlavním rozdílem je tak samozřejmě pouze nabídka různých typů služeb, která se může výrazně lišit.

Číslo zůstává

Velkou výhodou, která určitě potěší všechny, kteří přemýšlejí o změně operátora je to, že stávající číslo si můžete bez problému ponechat. Většina operátorů vám tento převod čísla zařídí a vy se tak nemusíte vůbec o nic starat. Pokud jste tedy doposud odkládali změnu mobilního operátora jen z obavy ztráty současného čísla, tyto starosti hoďte s klidem za hlavu. Přechod k virtuálnímu operátorovi vám totiž může ušetřit až několik stovek korun měsíčně.