5 letních knížek na pohodu

Čvc 22, 2015 | Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Že si nedovedete představit dovolenou bez toho správného čtiva? Možná jste už ale přečetli tolik knížek, že by se vám hodil tip na nějaké další, o kterých jste zatím neslyšeli. Ať už máte rádi romantické komedie, nebo se naopak rádi bojíte, mezi těmito tituly si určitě vyberete takový, který vás bude opravdu bavit.

Panenky z ráje (Barbara Wood)

Tato americká spisovatelka rozhodně ví, jak napsat strhující román, kterému nic nechybí – silný ženský charakter, emoce, láska a boj za své vlastní já. Přečtěte si příběh, který vypráví o egyptských dívkách, které se snaží vyvléct z tradic bohaté islámské rodiny a najít si v životě své vlastní místo. Dojemný příběh o vůli žen a jejich touze po lásce i svobodě.

Písečný muž (Lars Kepler)

Pokud už máte zkušenost s knihami těchto švédských autorů – manželů, pak si můžete být jisti, že tato se bezesporu řadí k jejich nejvydařenějším. Setkáváme se zde opět se sympatickým detektivem Joonem Linnou, který řeší záhadný případ muže, jenž se za podivných okolností vrátil zpět do světa živých. Podle úřadů má být už sedm let mrtvý, přesněji řečeno zavražděný sériovým vrahem. Je možné, že je naživu i jeho sestra, která se tehdy ztratila za stejně podivných událostí? A jak je možné, že tohoto vyzáblého muže nikdo tak dlouho neviděl? Otázky, které vás nenechají v klidu, dokud knihu nepřečtete doslova jedním dechem. Skvělý a místy až hororový příběh je perfektní volbou pro všechny milovníky skandinávských detektivek.

Hrdý Budžes (Irena Dousková)

Příběh plný vtipných poznámek a hlavně upřímných výpovědí dítěte z doby dávno minulé. Hlavní hrdinkou je zde Helenka Součková, žákyně druhé třídy, která čtenáře seznamuje se svým životem. Komické, ale i dojemné scény z dob totality jsou v knize podávány s dětskou otevřeností, jednoduchostí a velkou autentičností. Pokud se chcete zasmát a také trochu dojmout, pak je tato knížka právě pro vás.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Ransom Riggs)

Co když na světě existují lidé, kteří nejsou tak úplně obyčejní? A co když existují takzvané podivné děti, které jsou neviditelné, jejich ruce planou ohnivým plamenem nebo dokážou mluvit s mrtvými? Právě takovýto svět totiž objevuje v tomto fantasy příběhu i hlavní hrdina, Jacob Portman. Postupem času zjišťuje, že i on sám je vlastně trošku jiný, přesněji řečeno – je podivný, stejně jako jeho dědeček, kterého nedávno zabila stvůra právě kvůli jeho jinakosti. Jak se Jacob s tímto zjištěním popere? A hlavně…dokáže zachránit své nově nabyté přátele před hrozícím nebezpečím temných postav stvůr a netvorů, které lační po všech podivných? Tento román nadchne jak dospívající, tak i dospělé, kteří občas rádi utečou do světa fantazie plného nepředstavitelných dobrodružstvích a zajímá je všechno, co je aspoň trošku podivné.

S tebou už nikdy (Alexandra Potter)

Vzpomínáte někdy nostalgicky na svou první lásku a říkáte si, jak by to vypadalo, kdybyste byli zase spolu? Podobně začíná příběh Lucy. Když jí bylo osmnáct, potkala v Benátkách Nata, velkou a, dle jejích myšlenek, i osudovou lásku. Společně se tehdy políbili pod tamějším Mostem vzdechů, který je opředený zvláštní legendou: díky polibku právě pod tímto mostem budou dva milenci navždy patřit k sobě. Uplyne deset let a Lucy s Natem si žijí každý svůj vlastní život, avšak Lucy nemůže přestat myslet na svou první lásku. Jako by to však někdo zamýšlel, náhodou se spolu potkají. Lucy si prožívá svůj velký zamilovaný sen, který se po několika týdnech změní v noční můru. Najednou se Nate nemůže zbavit, už to není vůbec tak skvělé a romantické, jako když byli teenageři. Musí se od něj dostat pryč. Ale jak? Příběh plný humoru a romantiky vás naladí na tu správnou dovolenkovou náladu. A tady ho koupíte se slevou.