Lyžování v zahraničí – kam vyrazit

Úno 9, 2016 | Rodina, Životní styl

Rádi lyžujete, ale české sjezdovky už znáte skoro nazpaměť? Nebo chcete vyzkoušet, jak se lyžuje za hranicemi? Dopřejte si jedinečný zážitek a vydejte se zdolávat zasněžené vrcholky Tater nebo Alp. Sněhová nadílka je tu větší jistotou než u nás a na své si tu přijdou jak zkušení lyžaři, tak i začátečníci.

Slovensko

Oproti Rakousku má tu výhodou, že jsou zde příznivější ceny, svahy jsou přece jen o něco méně naplněné než v Alpách a samozřejmě se zde lehce domluvíte. Jaká lyžařská střediska tu stojí za to navštívit?

  • Jasná – největší lyžařské středisko na celém Slovensku v Nízkých Tatrách propojuje severní stranu Chopku s jižní. Na vrcholky vás vyveze 16 vleků a 8 lanovek. Najdete tu 11 km lehkých tratí, 17 km středně těžkých a 7 km těžkých. Nudit se tu nebudou ani snowboardisti a milovníci extrémních sjezdů. Cena jednodenního skipasu se pohybuje okolo 33 €/dospělí a 23 – 26 €/děti.
  • Park Snow Donovaly – toto lyžařské středisko najdete mezi Banskou Bystricí a Ružomberkem. Středisko je parádní volbou pro rodiny s dětmi, k dispozici je tu totiž největší dětský zábavní park ve střední Evropě. Zalyžujete si tu na sjezdovkách o celkové délce 11 km. Cena celodenního skipasu se pohybuje okolo 19 €/dospělí a 13 – 15 €/děti.
  • Veľká Rača – Oščadnica – leží kousek od hranice s Českem a Polskem, kousek to sem mají tedy lidé ze severní Moravy. Celková délka sjezdovek je asi 12 km, užít si tu můžete taky běžkování nebo večerního lyžování. Cena celodenního skipasu se pohybuje okolo 22€ pro dospělé i děti.
  • Skvělé lyžařské podmínky ale nabízí například i lyžařské středisko Štrbské Pleso s modrými a červenými sjezdovkami, nebo nejvýše položené středisko v Tatranské Lomnici.

Rakousko

Alpy jsou ideální volbou pro nadšené lyžaře, kteří si chtějí užít zdolávání svahů naplno. Dražší skipasy vyvažují špičkově upravené tratě a jedinečné horské scenerie. Takže kam na hory do rakouských Alp?

  • Zillertal – lyžařská oblast s výbornými tratěmi o délce až 650 km spojuje dohromady 4 lyžařské regiony, do kterých si stačí zakoupit jeden skipas a lyžovat můžete v kterémkoli z nich. Jednotlivé regiony jsou také lehce dostupné skibusy. Cena denního skipasu se pohybuje okolo 50 € pro dospělého a 38 € pro děti.
  • Semmering – Semmering se nachází nejblíž hranic s Českem, z Jižní Moravy je to zhruba 2 hod cesty autem. Nenabízí sice oslňující převýšení, ale jednotlivé sjezdovky jsou poměrně pestré (k dispozici 6 km modré, 6 km červené a 1 km modré). Ceny skipasů na 1 den: cca 40 € pro dospělého, děti 17 – 30 € (dle věku).
  • Sölden – tento areál nabízí 144 km sjezdovek, snowparky a asi 130 km běžkařských tratí. Cena denního skipasu pro dospělého se pohybuje okolo 51 €, pro děti za 25, 5 €.
  • Ski Amadé – stačí vám jen jediný skipas (nutno zakoupit vícedenní) a můžete lyžovat hned v pěti lyžařských oblastech (Gastein, Grossarl, Hochkönig, Salzburger a Schladming Dachstein). Jednotlivé části jsou navzájem dobře propojené, dostat se k nim můžete skibusem či autem. Za cenu okolo 96 € pro dospělého (dvoudenní skipas) si užijete až 760 km sjezdovek, které jsou uzpůsobené pro náročné lyžaře i rodiny s dětmi.