3 skvělé krémové polévky

Bře 27, 2016 | Jídlo, Rodina, Životní styl

Nebaví vás neustálé přemýšlení nad tím, co tentokrát uvaříte k obědu? Ať už si chcete připravit jednoduché jídlo do práce nebo potřebujete rychlý sobotní oběd, krémové zeleninové polévky se hodí kdykoli. Pro jejich přípravu potřebujete jen základní suroviny a zvládne je i začátečník. Máme pro vás tipy na polévky tří barev: mrkvová, cuketová a řepová.

Mrkvová polévka s pomerančem

Budete potřebovat: půl kila větších mrkví, olej, 1 cibuli, 1 kelímek zakysané smetany, sýr, kousek chleba, masox, koření dle libosti (libeček, majoránka…), půlku pomeranče.

Nejdřív si připravte vše potřebné: mrkve nastrouhejte na struhadle, oloupejte a nakrájejte cibulku na malé kousky. Ty pak orestujte na oleji dozlatova a přidejte nastrouhanou mrkev. Zalejte vodou tak, aby jen lehce převyšovala veškerou zeleninu a nechte povařit. Osolte a do vroucí vody přidejte masox. Nechte povařit doměkka a následně vše rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte bylinkami, dosolte. Přidejte vymačkanou šťávu z půlky pomeranče. Pak přimíchejte zakysanou smetanu a ještě jednou krátce povařte. Hotovou polévku podávejte třeba s krutony (chléb, raději starší, nakrájíte na kostičky a osmahnete krátce na oleji), můžete pak přidat i nastrouhaný sýr.

Cuketová polévka

Budete potřebovat: 1 větší cuketu, 4 menší brambory, olej, 1 cibuli, bylinky, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička kari

Na kostičky nakrájenou cibulku orestujte na oleji dozlatova. Následně přidejte na kostičky nakrájenou a od slupky zbavenou cuketu a brambory. Zalijte vodou tak, aby zakrývala veškerou zeleninu, ale nebylo jí tam zbytečně moc. Povařte, rozmixujte a přidejte zakysanou smetanu a bylinky. Krátce povařte a je hotovo. Také můžete podávat s krutony a sýrem.

Řepová polévka s vínem

Budete potřebovat: 4 červené řepy, 1 cibuli, zeleninový vývar, 1 kelímek zakysané smetany, bylinky, olej, 150 ml červeného vína

Cibulku dozlatova orestujte na oleji. Přidejte oloupanou a nadrobno nastrouhanou řepu, chvíli poduste a zalijte červeným vínem. Chvíli počkejte, než se víno odpaří a přidejte zeleninový vývar. Povařte doměkka, rozmixujte a kromě soli přidejte i bylinky dle chuti (libeček, tymián, rozmarýn…). Pokud máte rádi česnek, klidně přihoďte i 2 – 3 prolisované stroužky. Zakysanou smetanu můžete rovnou přidat do hrnce s polévkou a zamíchat, anebo ji naservírujte až nakonec, tedy lžíci zakysané smetany přidejte až do talíře s polévkou.