V Helsinkách oslavili první světový den saunování

Dub 1, 2016 | Krása, Rodina, Životní styl

12. března se od roku 2016 zapíše do kalendářů jako světový den saunování. Vymysleli ho kde jinde než ve Finsku. Přečtěte si, jak oslavy v kolébce saunování probíhaly.

Ve Finsku je přes tři miliony saun. To znamená, že jedna sauna zde připadá na dva obyvatele a zhruba osm kilometrů čtverečních včetně všech vodních ploch. Sauny jsou zkrátka běžnou součástí finského života. Finové do nich nechodí jen kvůli zdraví a relaxaci, ale setkávají se tu se svými blízkými a tráví společné chvíle příjemným způsobem. A právě tento aspekt se pořadatelé dne saunování v Helsinkách rozhodli podpořit.

Otevřená sauna na každém rohu

12. března se v rámci oslav otevřely stovky soukromých saun ve finském hlavním městě a jeho okolí. Finové i turisté tak mohli vyzkoušet sauny, do kterých by se normálně nedostali a seznámit se u toho s novými lidmi.

A některé otevřené sauny nabízely vskutku neobvyklé zážitky:

  • sauna v divadle Vernissa,
  • stanová sauna na pozemcích nejstarší psychiatrické kliniky,
  • sauna v jurtě na náměstí Stoa.

Kdo saunování dosud nezkusil a bojí se ho kvůli vysokým teplotám, mohl využít saunový simulátor. Ten údajně nabízí autentický zážitek jako ve finské sauně, akorát bez vysokých teplot.

Finům sauny stále ještě nestačí

Každá otevřená sauna návštěvníkům nabídla i domácí pohoštění a typické finské nápoje. Dokonalé relaxaci tak nic nebránilo a všichni mohli rozebírat brzké otevření dvou nových luxusních saun:

  • Löyly design sauna otevře na jaře a na ploše 1 800 m2 poblíž pobřeží nabídne nejen luxusní saunu, ale i restauraci.
  • Spa komplex Hellsinki Allas se otevře v létě a promění dosud nevábný prostor tržiště v zelenou oázu.

Oslavte saunování ve vlastní sauně

Nemusíte čekat na příští rok, abyste oslavili světový den saunování. Pořiďte si domácí saunu a slavte klidně každý den. Kvalitní finské sauny v České republice vyrábí a prodává firma SaunaSystem. Pokud není finská sauna nic pro vás, SaunaSystem nabízí rovněž infrasauny. Nepanují v nich tak vysoké teploty a celá procedura je rychlejší.