Upal si svou čarodějnici

Dub 22, 2016 | Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Známý první máj je dnem oslav lásky. Tomuto rozkvetlému a provoněnému dni však předchází jedna známá noc, která byla dříve známa jako filipojakubská noc či také jako Valpuržina noc. V dnešní době je tato noc známá spíše jako tradiční „pálení čarodějnic“. Jaká je historie této noci, proč se stal tento pohanský svátek lidovým zvykem a proč vlastně pálíme čarodějnice?

Když se řekne 30. duben, každý si hned vybaví ohně, vatry a čarodějnice. V tento den se můžete těšit na opékání špekáčků a večerní rejdění. Druhý den vás navíc čeká volno od školy i od práce.

Filipojakubská noc

Noc z 30. dubna na 1. květen, tedy filipojakubská noc je nocí, kdy podle pověstí vládnou zlé síly větší magickou silou než v jiné dny. Moc této magické síly je přisuzována úplňku, který v tomto období vychází.

Za této jasné noci, kdy velký úplněk ozařuje celou krajinu, se prý slétaly čarodějnice z celého světa. Pokud jste se chtěli těmto magickým osobám vyhnout, měli jste u sebe mít květ z kapradiny, svěcenou křídu a několik dalších talismanů. Lidé si na ochranu kropili stavení svěcenou vodou, před vrata zapichovali pruty s trním, pálili ohně na vyvýšených místech. Později začali v ohních zapalovat košťata a házet je do výšky. A právě z tohoto zvyku následně vzešlo „pálení čarodějnic“.

Sabat o Valpuržině noci

O filipojakubské noci se čarodějnice potíraly magickými mastmi, které jim umožnily vzlétnout na koštěti. Následně se slétaly na horách, skálách či pustých místech a pořádaly noční shromáždění, tzv. sabat, který byl veden samotným ďáblem. Ten vystupoval v podobě polokozla-poločlověka. Účelem sabatu bylo představit ďáblovi poslání čarodějnice, rozdat jim nové úkoly a představit mu nové členky. O sabatu čarodějnice tancovaly, zpívaly, skákaly přes oheň a mnohdy do něj i vstupovaly.

Oslava začínajícího jara

Třicátý duben je však spojen i s oslavou začínajícího jara. Na některých místech se na oslavu jara dokonce staví májky, které představují symbol přicházejícího května. S ohledem na to, že se tyto oslavy konaly o úplňku, a to mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem, vyvolával tento den mnoho otázek o existenci temných sil. Prostřednictvím kouzla této noci se filipojakubská noc spojila s pálením čarodějnic.

Kde všude se pálí

Čarodějnice se nepálí jenom v České republice, ale i v jiných evropských zemích. S pálením čarodějnic se můžete setkat i ve Velké Británii, Polsku, Finsku, Německu, Švédsku a samozřejmě také na Slovensku.