Jak se zbavit plevele bez chemie? Vyzkoušejte sůl nebo třeba ocet

Čvn 10, 2016 | Bydlení, Radíme, Životní styl

Plevel je noční můrou každého zahrádkáře. Možná i vy patříte k těm, kteří svádí nekonečné boje s nevítanou zelení na záhonech. A možná už vás nebaví neustále utrácet peníze za chemii, která slibuje zaručený úspěch v jeho likvidaci. Výsledek? Prázdná peněženka, plevel vesele bují dál a vy máte zase o něco víc chemie na zahrádce. Chemické prostředky  zbytečně zatěžují půdu a prostřednictvím plodů se můžou dostat až do vašeho žaludku. Co s tím? Zkuste pro jednou vytáhnout do boje proti plevelu přírodně. Třeba s tím, co máte doma ve spíži.

Vařící voda

Mezi nejjednodušší domácí triky je plevel zkrátka polít vařící vodou. Pokud nechcete zbytečně plýtvat energiemi a zapínat varnou konvici pokaždé, když se vám na zahrádce objeví nezvaný plevelový host, používejte tuto metodu průběžně. Třeba když vám zůstane v konvici voda po vaření čaje, nebo použijte zbylou vodu po vaření brambor.

Igelit

Velmi jednoduchou a efektivní cestou, jak zabít plevel, je za pomocí igelitu. Hlavně pokud na místo s plevelem svítí slunce. Jednoduše přikryjete nechtěné rostlinky igelitem a ony se pod ním díky slunečním paprskům uvaří.

Ocet

Účinným pomocníkem v boji s plevelem je také ocet. Stačí, když si pořídíte jakýkoliv rozprašovač, do kterého přidáte ocet a rostliny jím postříkáte. Jedná se o jednoduchý postup, který je ale zapotřebí opakovat vícekrát. Ocet se totiž nejdříve dostane pouze na listy, ne k samotným kořenům. Opakovanou aplikací však plevel zničíte.

Sůl

Nasypte sůl přímo na plevel, případně sůl nařeďte vodou. Máte pochyby o tom, že sůl určitě dokáže plevel zahubit? Přesvědčte se sami, výsledek na sebe nenechá dlouho čekat a to díky silným dehydratačním účinkům soli.

Olej

Stačí, pokud vezmete jakýkoli rostlinný olej, který doma máte a nakapete jej na listy rostliny. Tímto postupem ucpete průduchy rostliny, která tak rychle zahyne.