Jak se zabalit na týden do příručního zavazadla

Čvc 29, 2016 | Radíme, Rodina, Životní styl

Cestování k létu neodmyslitelně patří. Navíc proč si ho neužít, když aerolinky dnes nabízejí letenky třeba na druhý konec Evropy jen za pár stovek korun? Létání s nízkonákladovými společnostmi má však jeden háček: často musíte letět pouze s příručním zavazadlem. Zoufat ale nemusíte. Poradíme vám, jak se do takto malého kufříku bez problémů zabalit třeba na celý týden.

Správná velikost

Každý centimetr navíc se hodí. Pokud vám to tedy finanční situace dovolí, kupte si kufřík s přesnými rozměry, které aerolinky povolují. Například Ryanair dovoluje cestovat s příručním zavazadlem o rozměrech 55 cm x 40 cm x 20 cm, plus s sebou můžete na palubě mít i malou kabelku o maximálních rozměrech 35 cm x 20 cm x 20 cm. Maximální povolené rozměry příručních zavazadel se u jednotlivých leteckých společností příliš neliší, vyplatí se proto pořídit si zavazadlo (nejčastěji malý kufr), který těmto rozměrům přesně odpovídá. V budoucnosti jej určitě mnohokrát využijete a nemusíte se stresovat, že překročíte povolený velikostní limit, který aerolinky občas kontrolují a rozdávají nemalé pokuty, pokud ho překročíte.

Co s sebou

Kufřík už máte doma. Otázkou zůstává, jak do něj naskládat všechny věci? V tomto případě platí, že méně je více. Letní dovolená má své kouzlo v tom, že s sebou nemusíte vozit neskladné teplé oblečení, bude se vám tak balit o poznání lépe. Takže jak na to?

Oblečení

Vezměte si s sebou jenom takové svršky, o kterých víte, že je na sebe stoprocentně obléknete. Zapomeňte na oblíbené „kdyby náhodou“. Prakticky kdekoliv po světě za malé peníze seženete případná chybějící tílka nebo obyčejné kraťasy, kdyby došlo na nejhorší a vám chyběl šatník.

Tip: místo vám ušetří, pokud budete jednotlivé svršky „rolovat“ do ruliček, namísto klasického vršení na sebe.

Obuv

Větší pozornost než svrškům věnujte obuvi. Na dovolené spousta z nás podniká túry do okolí a bez prošlápnutých bot se vaše dovolená může změnit v noční můru. Zabalte si proto boty, ve kterých byste dokázali prochodit svět. Pokud jsou moc objemné, rovnou si je obujte do letadla a ušetříte tak místo v kufříku.

Kosmetika

Nezapomínejte na to, že do příručního zavazadla si můžete vzít pouze omezené množství tekutin (jedna lahvička nesmí přesáhnout 100 ml, celkový povolený objem přepravovaných tekutin na palubě najdete na webových stránkách letiště, obvykle je 1 l), přičemž se sem započítává opravdu všechno tekuté, tudíž i make-up. Opět platí, že méně je více. Vezměte si s sebou opravdu to nejnutnější, jako základní šminky a něco malého na odlíčení. Pokud necestujete do amazonských pralesů, základní líčení si v případě nouze můžete doplnit až na místě. Ideální přípravky vhodné k cestování jako jsou šampony, sprchové gely apod., nabízí v praktickém mini balení například drogerie DM nebo supermarket Lidl.

Tip: veškeré věci, které při letištní kontrole musíte vytahovat, naskládejte do kufru jako poslední, tzn. kosmetiku a případnou elektroniku.

Ukázkově sbalené příruční zavazadlo na týden by mohlo vypadat například takto:

  • 7 ks tílek
  • 2x kraťasy
  • 2x dlouhé kalhoty
  • 1x žabky/sandály
  • 1x tenisky
  • Plavky
  • Spodní prádlo a ponožky na každý den (pokud víte, že nebudete každý den chodit po okolí v botaskách či trekingových botách, ponožek si můžete přibalit méně), ženy by neměly zapomenout ani na jednu náhradní popdrsenku
  • Velký a malý ručník (v případě, že vaše ubytování ručníky zajišťuje, rozhodně se vyplatí si tuto informaci dopředu zjistit, protože pokud s sebou ručníky nepotřebujete, ušetříte spoustu místa)
  • Kosmetika v praktické kosmetické taštičce
  • 1x lehčí bunda, případně mikina či svetřík
  • 1x pyžamo, které lze nahradit skladnějším tílkem a kraťasy