Tipy na prázdninové svačinky

Srp 12, 2016 | Jídlo, Peníze, Životní styl

Prázdniny lákají k výletování jak po Česku, tak i za hranicemi. Pokud se i vy chystáte na malý výlet, určitě přemýšlíte nad tím, jak to uděláte s jídlem. Zejména pak pokud vyrážíte do ciziny a nechcete se celý víkend krmit předraženými bagetami z místních benzínek. Máme pro vás několik tipů na jednoduché a levné svačiny, které si můžete přibalit do batůžku s sebou.

Bagety

Domácí bagety jsou levné a zároveň vydatné svačiny, které vám mnohdy nahradí i oběd. Domácí bagetu si můžete připravit třeba ze zdravého celozrnného žitného pečiva. Obložte ji sýrem, přidat můžete i šunku a především nezapomeňte na zeleninu, která vás za teplého počasí příjemně osvěží a dodá vitaminy. Hodí se například okurka, rajče, paprika nebo salát. Bagety ovšem nezapomeňte spotřebovat ještě týž den, v případě vícedenního výletu se hodí jako startovací svačina během prvního výletního dne.

Ovoce

Vděčným svačinovým společníkem na cestách je ovoce. Jablka vydrží klidně i deset dní bez újmy, určitě je proto na cesty přibalte s sebou. Skvěle vás osvěží hrozny, nektarinky nebo broskev. Ideální je ovoce přepravovat v plastových krabičkách. Nezapomeňte si s sebou vzít také kapesníky či vlhčené ubrousky na otření rukou.

Knäckebroty a müsli tyčinky

Pokud se chystáte na vícedenní výlet a lednička není v dohledu, přibalit si musíte takové potraviny, které vydrží delší dobu i v teplém počasí. Patří mezi ně různé suchary, knäckebroty a müsli tyčinky. Suchary a knäckebroty se dají jíst samotné, pokud chcete mít však z této svačiny o něco plnohodnotnější zážitek, kupte si po cestě nějakou jednoduchou pomazánku (třeba cizrnový hummus s knäckebroty chutná skvěle). Pokud byste raději něco sytějšího, můžete si s sebou vzít také celozrnný žitný, případně slunečnicový chleba. Ten bývá zabalen ve vakuovaných obalech a i po otevření vydrží několik dní. Dobrou variantou jsou mléčné houstičky, které si můžete buď sami vyrobit, anebo je koupíte v každém větším supermarketu za zhruba čtyřicet korun. I ony vydrží bez ledničky několik dní.