Jak šetřit naše finance

Bře 3, 2018 | Peníze, Životní styl

Svítí vám v hlavě červená kontrolka a napovídá, že byste měli se svými financemi trochu brzdit? Dokud u vás nezazvonili exekutoři, tak je dobře. Pro to, abyste nespadli do dluhové pasti, je třeba se naučit s penězi, které vyděláte, zacházet opatrně a s rozvahou.

Kdo šetří, má za tři

I ten, jehož se zatím netýká nedostatek financí, musí myslet na zadní kolečka. A co teprve má udělat rodina, která se každý měsíc potýká s problémem, jak vyjít s obnosem, který poskládá dohromady? Mužův plat a k tomu rodičovský příspěvek v mnoha případech je tak akorát na hranici slušného živobytí. V této situaci by měla přijít na řadu tužka a papír, nebo možná sofistikovanější program Excel a pravidelné zapisování veškeré útraty, která za daný měsíc připadá v úvahu. Jen tak lze totiž zjistit, kam všude se vaše peníze rozkutálejí. Když sečtete po měsíci veškeré příjmy a výdaje, které jste si poctivě zapisovali, pak zjistíte, kde můžete ještě uspořit. Příště si třeba odřeknete zbytečně drahé tištěné časopisy, které pravidelně odebíráte, nebo sladkosti k odpolední kávě.

Nakupujte s rozmyslem

Když vyrážíte na týdenní nákup do supermarketu, mějte při sobě nákupní seznam, který si připravíte v klidu předem doma. Nepodléhejte tlaku okolí a nekupujte nic impulzivně. Ano, v akci sice nyní mají nějaký produkt 2 plus 1 zdarma. Ale opravdu to potřebujete? Bezhlavé nakupování

vás stojí výdaje navíc. Když v obchodě půjdete mezi regály jen dle svého seznamu věcí, které skutečně potřebujete, a nenecháte se zlákat k nákupu ničeho dalšího, skutečně ušetříte.

Neplaťte zbytečně za to, co nepotřebujete

Chcete-li ušetřit, musíte doma prověřit i mobilní paušály, které používáte. Možná totiž zjistíte, že připojení na data není pro vás natolik důležité a levnější tarif bude pro vás úplně dostačující. Zkuste také vyměnit v domácnosti žárovky za úsporné LED světelné zdroje, abyste poznali, o kolik ušetříte. Vyšší vstupní investice se vám časem určitě vrátí.