Když vám na dveře zaklepe deprese

Bře 8, 2018 | Rodina, Životní styl

Občas to znáte. Stačí, aby venku bylo nevlídné počasí, pošmourno a slunce zalezlé za mraky tak dlouho, že si ani nepamatujete, kdy jste ho viděli naposledy. V takový čas na vás padají chmury a smutná nálada, které nerozežene ani váš oblíbený bylinkový čas z meduňky. Stačí však, aby se na modré obloze alespoň na chvilku slunce opět objevilo a do vás začne proudit nová síla, která vám dá na všechno špatné zapomenout. Co však dělat v případě, kdy ani životodárné sluneční světlo vám nepomůže? A na hrudi vám jako balvan sedí tíha, které se nemůžete zbavit?

Jak odlišit depresi od obyčejného smutku

Jestliže váš smutek trvá delší dobu a ani lepší vnější podmínky – třeba zklidnění domácí situace nebo úbytek stresu – ho nijak nezmírnily, pak možná máte co dělat s depresí. Dalším příznakem u deprese obvykle bývá ztráta zájmu o činnosti, které jste dříve s oblibou vykonávali, třeba vaše oblíbené koníčky. Jestliže se nemůžete na nic pořádně soustředit, máte  nízkou energii a téměř žádnou motivaci cokoliv dělat, tak i toto může ukazovat, že jste se stali obětí deprese.

Lze depresi utéci?

Před depresí neutečete, ona si vás zase najde. Opravdu je tomu tak. Nestačí ani, když vám vaše okolí řekne, abyste se vzmužili a všechny nesnáze překonali silou vaší vůle. Protože právě vůle je u deprese ochromená v tom smyslu, že depresivní člověk snad žádnou vůli ani nemá. Jeho nechuť do života se projevuje také sníženým sexuálním apetitem a výčitkami svědomí. Depresivní člověk se i smutně usmívá, pohyby má zpomalené, poloha těla je shrbená, ramena svěšená. Mimika a gestikulace bývají zredukovány. V depresi se také mohou objevit bolesti zad.

Jak se vyléčit z deprese

Pokud člověk depresí onemocní, měl by vyhledat odbornou pomoc, kterou poskytuje obvykle psychiatr. Není to žádné stigma chodit k psychiatrovi, ten je přeci lékařem vaší duše. Když si zlomíte nohu, také se nebudete stydět navštívit chirurgické oddělení v nemocnici, aby vám ji dali zase do pořádku. A s duší je to stejné. Psychiatr může nasadit vhodná antidepresiva, která umějí od depresí ulevit do takové míry, že se člověk zcela vyléčí. Na deprese také zabírá psychoterapie vedená zkušeným psychoterapeutem.