5 tipů pro kvalitní spánek

Bře 30, 2018 | Radíme, Životní styl

Máte někdy během dne pocit, jako kdybyste celou noc protančili a nespali ani vteřinu? Možná se budete divit, kolik věcí má vliv na kvalitní spánek. Přemýšleli jste někdy nad svými zvyky a denním režimem? Víte, co všechno váš spánek může ovlivňovat?

1. Spánkový rytmus

Možná si ani neuvědomujete, jak důležité je dodržovat pravidelnost spánku. Nejen, že by člověk měl denně spát přibližně 7 – 8 hodin, měl by také chodit spát v podobný čas. Tělo si po nějaké době na tento pravidelný režim zvykne a usínání i vstávání bude mnohem jednodušší a hlavně příjemnější.

Střídání pracovních směn, jde ruku v ruce s nepravidelným spánkem. To může mít negativní dopad na zdraví.

2. Nesprávné stravování

Říkáte si, jaký vliv může mít strava na kvalitu spánku? Překvapivě dost zásadní. Jistě jste zažili pracovní dny natolik vytížené, kdy jste do sebe rychle „hodili“ bagetu po cestě na další schůzku a zapili to kolou (ta vás přece „nakopne“). Možná vám toto jídlo dodá energii, bohužel však pouze krátkodobou a během chvilky jste znovu unavení a hladoví.

Zdravé a pravidelné stravování je klíčem ke spokojenému žaludku a příjemnému dni bez zívání. Tělo dostane potřebné živiny a během spánku bude regenerovat a odpočívat.

3. Nedostatek tekutin

Lidské tělo je z velké části tvořeno vodou a ke správnému fungování tekutiny bezpodmínečně potřebuje. Pokud se cítíte unavení nebo vás bolí hlava, není to důvod jít dříve spát nebo polykat prášky na bolest. Stačí pouze pít více vody či neslazených čajů. Vaše tělo totiž upozorňuje na to, že něco není v pořádku a máte s tím něco dělat. Takže na zdraví.

4. Málo pohybu

Pokud celý den sedíte zavření v kanceláři a jediný váš pohyb je k tiskárně a zpět, měli byste do svého denního režimu zařadit i malou procházku nebo alespoň nějaké večerní protažení. Zkuste zaparkovat o pár ulic dál nebo vystoupit o zastávku dříve a do práce dojít pěšky. Pravidelný pohyb zvyšuje metabolismus, probudí k životu naše srdce a díky následné lehké únavě taky zajistí, abyste spali jako miminka.

5. Zbytečný stres

Stres a nervozita jsou velkými nepřáteli. Mnohdy vaše obavy ale vnímáte větší, než doopravdy jsou a tento zbytečný strach vám nedovolí spát. Je snadné říci, abyste se nestresovali, bohužel se to hůře provádí. Žijeme v životním kolotoči práce – domov – děti a na relaxování už tolik času nezbývá. Zkuste proto občas vypnout nebo trochu polevit a chvilku nic neřešit. Vaše myšlenky se uklidní a spánek bude mnohem kvalitnější.

6. Kvalitní matrace

V neposlední řadě je pro zdravý spánek velice důležitá postel a matrace. Dnešní trh nabízí nepřeberné množství značek, typů, materiálů a tvrdostí matrací. Pokud si nejste jistí s výběrem, v dobrém obchodě jistě poradí, která matrace je vhodná právě pro vás.