Zvýšení mzdy

Kvě 2, 2018 | Peníze, Radíme

Jste oddaní své práci a loajální ke svému zaměstnavateli? Čekáte, že se vám zaměstnavatel odmění za vaše úsilí? Odměna může a také nemusí přijít. Jaká by měla být? Co byste si přáli? Obvykle se dávají poukazy na nákup v hodnotě pět set korun a výše, vstupenky na koncert, lístky do divadla, parfémy nebo hodinky. Dostali jste něco podobného a zklamalo vás to? Možná jste zatoužili po adrenalinu a spíše by vás nadchl skok padákem, let balónem nebo jen relaxační pobyt pro dva v Českém ráji. Je to moc nebo málo?

Je také dost možné, že jste očekávali prémie nebo dokonce zvýšení platu, jak vám bylo slíbeno. Vlastně jste tušili, že to nedopadne, ale proč? Je to snad tím, že zaměstnavatel neplní sliby? Z vlastních zkušeností se člověk učí, a to bude zřejmě ten důvod, proč se zdráháte říci si o přidání případně se zaměstnavateli připomenout. Mohlo by to dopadnout jako v loňském roce, kdy jste se tolik těšili na bonus v podobě třináctého platu, z kterého vám nakonec zaměstnavatel vyplatil pouhých třicet procent.

Než se rozhodnete pro ukončení pracovního poměru z důvodu nedocenění nebo neplnění slibů ze strany zaměstnavatele, zkuste se zamyslet nad tím, co opravdu chcete a jak to získat. Jsou tím, co chcete drobné dárky, horká čokoláda na pracovišti, společné snídaně a firemní akce mimo město nebo naopak očekáváte finanční ohodnocení, se kterým naložíte, dle vlastního uvážení? Chcete si sami vybrat divadelní představení či jinou kulturní akci, na kterou byste rádi zašli s přítelkyní nebo rodinou? Pokud toužíte po finančních jistotách a výše zmíněné benefity vás až tolik nezajímají, protože chodíte do práce především proto, abyste si vydělali peníze, pak je ten správný čas požádat o schůzku s nadřízeným.

Jednání o zvýšení mzdy

Na případnou schůzku s nadřízeným, vedoucím, manažerem nebo dokonce jednatelem se připravte. Vaši žádost o přidání si budete muset obhájit. Vyzdvihněte své dosavadní pracovní úspěchy, to jakým způsobem pracujete, jak vycházíte se svými kolegy, ale i vaši ochotu práce navíc, je-li potřeba. Ujistěte zaměstnavatele o své loajálnosti. Připomeňte zaměstnavateli jeho slib navýšení mzdy po zkušební době, pakliže vám to bylo přislíbeno. Vyvarujte se slovním útokům, osočování a emocím, které by mohli vyvolat nelibost na straně zaměstnavatele. Nedávejte ultimáta typu „Když mi nepřidáte, končím.“ Zmiňte svoji představu, tedy to o kolik korun byste chtěli mzdu navýšit. Buďte připraveni na kompromis a nebojte se jej navrhnout.

Zaměstnavatel se může zachovat dvojím způsobem. Buď vám přidá, nebo nepřidá. Ať už zaměstnavatele přesvědčíte, nebo nepřesvědčíte, výsledkem takové schůzky je mimo jiné i to, že si ujasníte svoji pozici. To, že vám zaměstnavatel nezvýší plat, nutně neznamená, že s vámi bude ukončen pracovní poměr nebo že jej ukončíte vy. Pokud byste ovšem odchod zvažovali a začali se rozhlížet na trhu práce po jiném pracovním místě, víte, co od budoucího zaměstnavatele požadovat. Příslib navýšení mzdy žádejte do budoucna uvést v pracovní smlouvě stejně tak jako osobní ohodnocení a prémiové složky mzdy.

Kdy žádat o zvýšení mzdy

Pokud vám zaměstnavatel přislíbil zvýšení mzdy po zkušební době, měl by vám před jejím uplynutím předložit nový mzdový výměr navýšený o domluvenou částku. Pokud se tak nestane, převezměte iniciativu a na zvýšení mzdy se doptejte. O zvýšení mzdy můžete zpravidla žádat po roce ode dne nástupu do zaměstnání, dříve to nebývá zvykem. Změny týkající se mzdy chtějte potvrdit písemnou formou. Ústní dohodu nedoporučujeme.

Valorizace mzdy, platu

A protože otázka zvýšení mzdy a s tím související jednání se zaměstnavatelem nemusí být vždy příjemné, doporučujeme se budoucího zaměstnavatele dotázat na valorizaci mzdy. Valorizací mzdy se rozumí plošné dorovnání k inflaci. Valorizace mezd ze strany zaměstnavatele bývá v soukromém sektoru spíše výjimečná, naopak ve státní správě se tak děje zcela běžně.