PAMPELIŠKA – obyčejně neobyčejná bylinka

Kvě 6, 2018 | Jídlo, Radíme

 PAMPELIŠKA – pouhý plevel? NAOPAK! Její účinky jsou úžasné.S nástupem jara venku vše roste, kvete, krásně voní a příroda nabízí velkou škálu tělu prospěšných bylinek, mezi které patří i PAMPELIŠKA, známá také jako Smetánka lékařská. Jak tato rostlina prospívá našemu zdraví?

Pampeliška začíná růst již na začátku dubna a konec její sezóny bývá v září. Nepotřebuje žádnou péči, přesto se vyskytuje téměř všude. Většina z nás vnímá pampelišky jako pouhý plevel, ale  málokdo z nás ví, jaké jsou skutečně její účinky.

Z pampelišky se dají využít všechny její části. Nejen květ, ale také listy a kořen. Proč a jak?

KVĚT:

  • je prospěšným pro dýchací cesty
  • podporuje úpravu krevního tlaku
  • podporuje imunitní systém
  • má vysoký obsah vitamínu C
  • zklidňuje kašel
  • je ideální pro přípravu medu a čaje

LISTY:

  • mají vysoký obsah vitamínů C, B, D, A
  • obsahují křemík, vápník i draslík
  • mají dvakrát vyšší obsah železa než špenát
  • jsou vhodné pro přípravu zdravých salátů

KOŘEN:

  • snižuje cholesterol
  • podporuje produkci žluči
  • podporuje trávení
  • má schopnost detoxikace
  • pomáhá při čištění jater i ledvin
  • zbavuje tělo škodlivých jedů z cigaret a alkoholu

 Listy pampelišky by se neměly konzumovat během kojení. Je zde riziko, že mateřské mléko zhořkne. 

 Při sušení pampelišek je nutné dávat pozor na to, aby listy nezhnědly a kořen nezčernal. V takovém případě začněte sušit raději znovu.

Z pampelišek si můžeme také připravit velké množství pochutin, které potěší nejen naše chuťové pohárky, ale především naše tělo svými blahodárnými účinky. Je libo výborný salát, pampeliškový čaj s pampeliškovým medem, či pampeliškovou kávu? Tady je pár snadných receptů..

PAMPELIŠKOVÝ MED

 Potřebujete: Šťáva z jednoho citrónu, jeden a půl pomeranče, cca košík květů, litr vody a kilogram krupicového cukru

 Postup: Listy řádně properte vodou, aby se zbavily pylu a hmyzu, následně je dejte do hrnce. Přidejte vymačkanou šťávu z ovoce a nechte lehce podusit. Přistrouhejte kůru z pomeranče a hotovou směs nechte celou noc odstát. Druhý den směs přeceďte a vraťte do hrnce, přidejte cukr a vodu a vařte do zhoustnutí. Hotový med si pak můžete přidat třeba právě do čaje.

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

 Potřebujete: menší košík květů, citrón, kilo cukru a jeden litr vody

 Postup: Květy nechte nejprve vylouhovat, přibližně dva dny, poté je slijte, přidejte citron, cukr a vodu a vše společně opět svařte.

PAMPELIŠKOVÝ SALÁT

 Potřebujete: malý košík pampeliškového listí, stejný poměr baby špenátu nebo kopřiv, jeden citrón, dvě hrsti naklíčené červené čočky, vlašské ořechy a olivový olej, sůl, pepř

 Postup: Ořechy opražte na pánvi, mezitím smíchejte všechny ostatní suroviny. Ochuťte solí a pepřem, jemně zakápněte olivovým olejem a salát je na světě.

PAMPELIŠKOVÁ KÁVA

Nejprve musíte kořeny pampelišky vykopat. Poté opravdu důkladně umýt od hlíny a nečistot. Čistý kořen nakrájejte na menší kousky, vyskládejte na plech a sušte v troubě na dvěstě stupňů. Kořen musí být po usušení tvrdý, hnědý a snadno lámavý. Takto připravený kořen pampelišky nameleme a připravujeme stejně jako tureckou kávu. Nezapomínejte na to, že voda musí být vroucí.

PAMPELIŠKOVÝ LIKÉR

 Potřebujete: kostka droždí, malý košík květů, citrón, pomeranč, kilogram cukru a dva litry vody

 Postup: Oprané listy dejte do hrnce, ovoce nakrájejte na tenké plátky, přidejte k listům a vše spařte. Poté obsah hrnce přikryjte folií a dva dny louhujte na slunci… Do velké lahve dejte cukr, přidejte  květy s ovocem, zalijte čistou vodou a nahoru rozdrobte droždí. Zadělejte plátýnkem a nechte kvasit další cca dva měsíce. Po této době vykvasí výborný likér, který podáváme vždy před jídlem.

Pampelišky jsou opravdu přírodní zázrak, který prospívá našemu tělu a je všem dostupný.