Jak úspěšně dodržet novoroční předsevzetí

Led 14, 2019 | Životní styl

Dáváte si pravidelně novoroční předsevzetí a vydrží vám maximálně pár týdnů? Nezoufejte, podobně jsou na tom lidé na celém světě. Pokud se obáváte, že silné počáteční odhodlání nebude ani letos stačit, držte se tří jednoduchých kroků. Do nového předsevzetí se můžete pustit hned teď z pohodlí domova.

Na začátku roku si mnoho lidí na celém světě dává novoroční předsevzetí. Například Američané se podle zjištění agentury YouGov nejčastěji zavazují jíst zdravě, více cvičit a šetřit. Podobně jsou na tom i Češi. Průzkum agentury STEM/MARK pro síť výživových poraden NATURHOUSE ukázal, že chceme především hubnout, jíst zdravě a více sportovat. Ať už si do nového roku dáte jakékoliv předsevzetí, největší výzvou bude vydržet. Co se týče splnění novoročních předsevzetí, jsou statistiky neúprosné – 80 % lidí totiž poruší předsevzetí do druhého únorového týdne. Odhaduje se, že ve skutečnosti je splněno méně než 10 % novoročních předsevzetí.

K úspěchu vedou nové návyky

Doktorka psychologie Susan Weinschenk na stránkách portálu Psyhology Today popisuje, proč novoroční předsevzetí zpravidla nefungují. Mnoho z nich údajně úzce souvisí s utvářením nových nebo změnou stávajících návyků. A to není pro řadu z nás snadné. Pokud se vám podaří vybudovat pevný návyk, máte vyhráno. Ale jak toho s úspěchem docílit? Držte se tří jednoduchých kroků. Pro začátek si dejte konkrétní jednoduchý úkol. Když chcete například začít cvičit, vystřídejte výtah za schody nebo sezení u televize za svižnou procházku. Na pevnou vůli, sebeovládání a motivaci příliš nespoléhejte a raději si postavte do cesty údernou připomínku. Nalepte si třeba na televizi nebo zrcadlo lísteček, kde bude napsáno „Jdi na 30 minut běhat!“. Připomínáním úkolu si nový návyk snáze zapamatujete. Posledním důležitým krokem je opakování. Abyste si vytvořili podmíněnou reakci, opakujte úkol alespoň sedmkrát.

Inspirujte se zadarmo na internetu

S plněním novoročních předsevzetí začněte ještě dnes. Na začátku vyškrtněte ze svého slovníku všechna až, dnes ne, později nebo ale. Čekat nemusíte ani na lepší počasí nebo první výplatu, protože začít můžete jednoduše a zadarmo u sebe doma. „Ať už se rozhodnete hubnout, pravidelně cvičit nebo se učit cizí jazyk, na internetu najdete nepřeberné množství vzdělávacího a motivačního obsahu. Velmi oblíbená jsou například videa na Youtube zaměřená na workoutová cvičení a jógu, která můžete díky stabilnímu a rychlému optickému internetu sledovat online bez zdlouhavého načítání,“ doplňuje Lukáš Pazourek, marketingový ředitel poskytovatele internetu netbox. Velkou výhodou internetu je, že čas cvičení nebo učení snadno přizpůsobíte svým časovým možnostem, nemusíte nikam docházet a video můžete kdykoliv stopnout a vrátit s k němu později.