Rady jak lépe usínat

Dub 16, 2019 | Radíme, Rodina

Celou věčnost se převalujete v posteli a nemůžete usnout? Nevíte, jak si s tím poradit, ale tablety na spaní jsou pro vás příliš radikální řešení? Dám vám tedy pár typů, jak večer lépe usínat a probouzet se svěží.

Unavte se

Zní to banálně, ale je to tak. Spousta lidí dnes tráví celé dny na židli v kanceláři a i když psychicky jsou jistě velmi vyčerpaní, fyzicky ne. Zkuste si po práci vyjít třeba do přírody. Lze to pojmout i jako aktivní odpočinek a tedy po práci ideální.

Mléko a med

Jednou z babských rad je, že před spaním je nejlepší teplé mléko s lžičkou medu. Tahle rada ale opravdu funguje! Pokud nemůžete usnout, zajděte do kuchyně a dejte si do mírně ohřátého mléka lžičku či dvě medu. Skvěle vás to naladí do klidového režimu a ještě si skvěle pochutnáte.

Relaxační hudba

Skvělým pomocníkem může být i relaxační hudba. Na youtube je nespočet skladeb vytvořených přímo ke spánku, stačí si jen vybrat nějakou, která se vám líbí (hledejte například „relax music“ nebo „sleeping music“). Pokud vám nespavost způsobuje neustálé přemítaní různých problémů, pak je hudba to správné řešení. Myšlenky odvede daleko od toho, co musíte řešit a zklidní vaše nervy. Skvělé jsou také různé zvuky jako déšť, noční příroda a podobně. Též se dají snadno sehnat na internetu či v různých spánkových aplikacích na mobil.

Otevřete okno

Pokud venku není velký mráz nebo horko,  je skvělé si před spaním alespoň vyvětrat, ne-li nechat okno celou noc otevřené. Je sice fakt, že v silně vytopené a nevyvětrané místnosti máme pocit únavy a zíváme, ale to je pouze z pocitového nedostatku kyslíku. Vhodná teplota ke spánku je dokonce o něco nižší, než pokojová teplota, na kterou jste zvyklí.

Vhodný polštář a matrace

Dbejte na to, na čem spíte. Pokud vás z polštáře nebo matrace bolí záda, je jasné, že se příliš nevyspíte. Existují také speciální polštářky, které se dají nahřát v mikrovlnné troubě a poté budou několik hodin zahřívat vás. Můžete koupit i polštář plněný různými voňavými bylinkami.

Stejná hodina

Pokud půjdete spát každý den přibližně ve stejnou dobu po čase se vaše tělo samo naladí ke spánku. Ideální podle biologických hodin je jít spát mezi 21-23 hodinou.

Přeji vám, abyste už ani jednu noc neprobděli a vždy usnuli co nejdříve.