Na YouTube přibývá 400 hodin videí každou minutu. 5 tipů, jak kontrolovat děti na sociální síti

Kvě 20, 2019 | Radíme, Rodina

Podle nejnovější zprávy společností We Are Social a Hootsuite každý den na světě přibude zhruba milion nových uživatelů internetu. V roce 2019 je tak denně online 4,39 miliardy lidí, což je o 366 milionů víc než v lednu 2018.

Celosvětový trend potvrzuje i Česká republika. „Lidí online jednoznačně přibývá i u nás. Poptávka po připojení domácností k internetu se neustále zvyšuje,“ potvrzuje Lukáš Pazourek, marketingový ředitel společnosti netbox, která internetové připojení poskytuje.

Podle celosvětového průzkumu 92 % uživatelů internetu každý měsíc sleduje online videa. To znamená, že po celém světě se začátkem roku dívalo na internetová videa víc než čtyři miliardy lidí. Sociální síť YouTube, na kterou uživatelé nahrávají videa, je dokonce druhou světově nejnavštěvovanější webovou stránkou hned po vyhledávači Google.

Stále častěji přitom YouTube využívají děti. Tvoří dokonce většinu z 1,8 miliardy registrovaných uživatelů populární sociální sítě. Děti jsou tak mnohdy vystaveny rizikům, se kterými nejsou schopny se samy vyrovnat. Na YouTube totiž lidé z celého světa nahrají zhruba 400 hodin videí každou minutu. Je tedy nemožné obsah kontrolovat tak, aby děti nepřišly do styku s ničím, co by je mohlo ohrozit.

Podle experta na internetovou bezpečnost Kamila Malinky z Fakulty informačních technologií na Vysokém učení technickém v Brně je nutné, aby se rodiče zajímali o to, jakým aktivitám se děti na internetu věnují. „Rodiče ale sami dost často rizika internetu podceňují. Sami totiž mnohdy nemají správné znalosti,“ uvedl Malinka.

Kromě možného vzniku závislosti YouTube přináši i další rizika, mezi které patří sexuální obtěžování dětí nebo třeba kyberšikana. Jak problémům spojeným s populární sociální sítí předcházet? Přečtěte
si pět tipů pro rodiče dětí, které kouzlu YouTube propadly.

BOX: VĚKOVÉ OMEZENÍ
V České republice YouTube stanoví minimální věk nutný pro registraci na 13 let.

Tipy, jak kontrolovat činnost děti na YouTube:

  1. Správně nastavte profil. Obsah, který by měl zůstat skrytý dětským očím, označuje sociální síť speciálním varováním. Před samotným videem se objeví upozornění, že přehrávaný obsah je přístupný až od osmnácti let. Upozornění se ale objevuje pouze těm uživatelům, kteří mají ve svém profilu nastavený tzv. omezený režim. Rodiče by proto měli hlídat, aby takové nastavení profil jejich dětí měl.
  2. Diskutujte s dětmi o bezpečnosti na internetu. Vysvětlete jim, že by v žádném případě s nikým neměly sdílet hesla ke svým profilům, nesdíleli své osobní údaje, ani se pouštět do diskuze s lidmi, které neznají z offline světa. A v žádném případě by se neměly s lidmi, které poznají na sociální síti, scházet bez dozoru dospělého.
  3. Naučte děti nahlásit závadný obsah. Upozorněte své potomky, že pokud narazí na video, které by podle nich na sociální síti rozhodně být nemělo, měly by video nahlásit. Nejprve vám, potom správcům sociální sítě, kteří mají odstraňování závadných videí na starost.
  4.  Mějte kontrolu nad tím, co děti na YouTube sledují. Zejména mladším dětem nastavte jasná pravidla, kdy mohou videa na internetu sledovat. Například jen hodinu denně, nahlas bez sluchátek a ve vaší přítomnosti. Pokud chtějí mít své vlastní soukromí, vytvořte společně seznam oblíbených videí nebo autorů, které smějí odebírat. Veškerý další obsah podléhá vašemu schválení.
  5. Zajímejte se. Nebojte se si pustit video oblíbeného youtubera vašeho potomka nebo díl seriálu, který je teď zrovna mezi dětmi populární. Uvidíte, co vaše děti zajímá, a můžete si pak o videích povídat a sdílet své dojmy.

autor článku: Lenka Zemanová