Nezanedbávejte pitný režim u dětí

Lis 14, 2011 | Jídlo, Rodina

To, že se musí dodržovat pravidelný pitný režim v hojné míře, není třeba opakovat. Ovšem pokud jde o děti, tam to platí dvojnásob. Dohlížejte na to, aby měly neustále při ruce lahev s vodou. A rozhodně neplatí, že v zimě nebo chladném počasí můžeme pít méně.

 

Rozdílné potřeby

Organismus bez dostatečného přísunu tekutin pozvolna vynechává hlavní funkce a zásadně nabourává vnitřní rovnováhu. Voda je součástí každé látkové výměny, každé buňky i cévy v našem těle. Reguluje tělesnou teplotu a zajišťuje správný chod trávicího traktu. Dokonce i spánek je na vodě závislý. Bez potravy dokážeme vydržet dva, ve výjimečných případech tři týdny, avšak bez této životodárné tekutiny vydržíme jen několik dní. Voda tvoří asi 70 procent naší tělesné schránky. U novorozeňat je to dokonce o 10 procent více. Oproti tomu starší lidé mají zastoupení kolem 50 procent. S přibývajícím věkem se podíl vody snižuje, ale může to být i následkem zdravotních komplikací. Podle těchto aspektů musíme vhodně nastavit svůj individuální pitný režim a striktně ho dodržovat.

2-3 litry denně

Zdravý člověk ve věku od 20 do 45 let by měl vypít 2 – 3 litry tekutin každý den bez ohledu na počasí. Hlídejte hlavně své děti, které jsou plné pohybu a snadno se dehydratují. Nepodceňujte příjem tekutin a předcházejte nepříjemným a mnohdy zcela zbytečným zdravotním komplikacím. U kojenců je to jiné. Těm postačí mateřské mléko, tedy v případě, že nezvrací nebo netrpí průjmy, v takové situaci doplňujeme tekutiny i z dalších zdrojů. U miminek se denní dávka pohybuje okolo 400 ml. V etapě příkrmu musíme dávky zvyšovat dle individuální potřeby. Sledujte své ratolesti a odhadujte z jejich požadavků. 1 litr tekutin by mělo vypít dítě od 1-4 let.

Děti jsou choulostivé

Taktéž neopomíjejte vznik zubního kazu, který je zapříčiněn soustavným sáním z lahve. Od jednoho roku věku dítěte přesedlejte na klasický hrneček. Dospělý člověk dokáže vydržet bez vody klidně celý den, aniž by pociťoval nutkavou potřebu se napít, ovšem děti jsou na tom úplně jinak. Zanedbání pitného režimu může vést až k hospitalizaci.